Els epidemiòlegs Oriol Mitjà i Antoni Trilla van coincidir en desaconsellar la celebració d'actes massius per la Diada. «És un risc que no hauríem d'assumir», va apuntar Mitjà durant una entrevista al programa televisiu FAQs, que va compartir amb el cap d'e-pidemiologia de l'Hospital Clínic. Tots dos van argumentar que els actes que planteja l'ANC, encara que siguin amb les mesures sanitàries pertinents, acabaran generant mobilitat i risc d'aglomeracions i van demanar extremar les precaucions especialment a tres dies de l'inici del curs escolar. Els investigadors van emplaçar l'entitat independentista a ser «més innovadors» i van matisar que això no implica renunciar a celebrar l'efemèride, sinó a «reduir al màxim els riscos».

Mitjà va advertir que el coronavirus «no està superat» i va indicar, per tant, que el 2021 continuarà sent un any «anormal». «Fem-nos a la idea que encara ens queden 12 mesos, de cara al 2022 ja es normalitzarà», va apuntar. Precisament per això tots dos epidemiòlegs es van mostrat partidaris, en les condicions actuals, de no celebrar la cavalcada de Reis del 2021, d'aquí a quatre mesos.

Trilla va argumentar que algunes d'aquestes celebracions «perden el sentit» si s'han de celebrar amb moltes restriccions per les mesures sanitàries i va apostar per posposar-ho i «ajudar que no s'escampi el virus».

D'altra banda, Mitjà va urgir els Governs espanyol i català a comprar tests d'antigen, els nous tests d'anticossos que permeten tenir resultats en deu minuts.