L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont critica el paper «tan pervers» d'ERC i els «dubtes» que genera el PDeCAT a l'hora de fer front a l'Estat, formacions de les quals creu que expressen «debilitat» en el procés i que, si segueixen així, provocaran que «ens podrim a la presó i a l'exili».

Així ho detalla Puigdemont en el segon volum de les seves memòries, titulat La lluita a l'exili, del qual l'emissora Rac1 va avançar ahir un extracte, unes reflexions que l'expresident de la Generalitat va escriure el 4 d'abril del 2018 després de 10 dies a la presó a Alemanya.

«Saber el paper tan i tan pervers d'ERC i els dubtes que està generant el PDeCAT em deixa preocupat. Amb aquesta actitud ens podrirem a la presó o a l'exili i matarem les oportunitats de construir un país nou i democràtic», afirma Puigdemont, que evidencia així les diferències amb Esquerra i el PDeCAT en un moment en què s'obre una dura pugna al món independentista davant les properes eleccions catalanes, pendents encara de convocar.

Sobre ERC i el PDeCAT, Puigdemont afegeix: «Com poden ser tan febles? Com poden renunciar a mantenir la posició? (...) Si retrocedim només perquè pensem que així la repressió sobre nosaltres serà menys dura, l'error és monumental, històric».

D'altra banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han avisat que si se supera el 50% dels vots independentistes en unes eleccions no n'hi ha prou per aconseguir la independència, i han reiterat que no renuncien a la via unilateral.

Al llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem) (Ara Llibres), que es va publicar ahir, exposen l'estratègia d'ERC per assolir la independència i repassen els fets d'octubre del 2017, per extreure què va fer bé l'independentisme i quines van ser les seves febleses.

Els dirigents republicans consideren que un dels factors principals que van impedir la independència després de l'1-O va ser no gaudir d'una majoria clara dins la societat catalana a favor que Catalunya sigui un estat independent i per això la proposta d'ERC passa per aconseguir «ser més», cosa que s'ha conegut com eixamplar la base.

«Ser una majoria clara no és una condició suficient per assolir la independència, però sí que és una condició necessària. Sent majoria, és molt difícil assolir la independència democràticament. Sense ser majoria, és impossible», subratllen. Per això, un dels objectius que es marquen és superar el 50% dels vots independentistes en unes eleccions, cosa que no ha passat mai i que «és una necessitat tant de portes enfora com de portes endins». Junqueras i Rovira criden a aconseguir aquesta majoria «de manera sostinguda, repetidament», en totes les eleccions possibles.