Espanya està patint «una segona onada» de l'epidèmia de covid-19 que podria arribar a la resta d'Europa els propers dies i està fent de «canari en una mina de carbó», que avisa que alguna cosa no va bé, segons un estudi elaborat per l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L'estudi, que han enviat els dos centres aquesta setmana a la Comissió Europea, porta per títol Anàlisi i predicció de la covid-19 per a UE-EFTA-Regne Unit i altres països, i alerta que «l'efecte de bars i restaurants podria tenir grans repercussions en l'evolució de les epidèmies». També adverteix les autoritats europees que el moment actual és crucial per aturar la segona onada i que, en cas contrari, es podria tornar a una situació semblant a la de març.

Els investigadors es pregunten per què Espanya ha liderat en nombre de casos la segona onada de covid-19, un país amb temperatures altes i on la ciutadania surt al carrer a l'estiu, quan a l'aire lliure la taxa de contagi és 20 vegades més baixa que en espais tancats. La clau, diuen, és que Espanya va aixecar les restriccions a la mobilitat, especialment entre províncies, abans que els altres països de la UE en un moment en què «la taxa de positius podria ser tres vegades superior a la que realment s'estava detectant» i l'activitat social es va incrementar bastant.

Les xifres mostren un descens dels casos a Espanya els últims dies, però els científics es mostren reticents a assegurar que és un canvi de tendència i esperen que «no es tracti d'un efecte a causa de retards en el registre de les dades».