L'inici del curs 2020-2021 ja és a tocar i ahir el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va presentar les novetats i les dades d'aquest nou curs, amb algunes afectacions en el professorat. Pel que fa a l'educació pública, 800 professionals han rebut la baixa perquè formen part d'un col·lectiu vulnerable, mentre que a 900 més se'ls ha adaptat el lloc de treball amb alternatives telemàtiques.

A més, tal com va explicar ahir la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, actualment hi ha set casos positius confirmats entre el personal de sis centres educatius. Dos casos són a l'escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts, que és l'única que començarà el 17 de setembre, tres dies més tard que la resta, ja que la quarantena dels docents s'acaba el dia 16. El dia 18 començaran les classes a l'institut Jaume I, de Salou, on un alumne d'un cicle formatiu, que va començar fa uns dies, va donar positiu.

El curs d'enguany comença amb 8.162 contractacions, aproximadament un centenar menys del que s'havia dit al juliol. El conseller va explicar ahir que això és així perquè han volgut donar la xifra real actual, però ha assegurat que aquesta no és una foto fixa i que hi ha contractacions que encara s'han de fer, com per exemple les vinculades al pla de millora de les oportunitats educatives. El conseller va afirmar que «no seran les darreres noves contractacions» i va afegir que n'hi haurà de noves en funció de la regularització definitiva dels plans de centre i de les noves necessitats que sorgeixin. «Si s'han de fer noves mesures, en la mesura del que calgui i segons futures disponibilitats pressupostàries, es faran», va dir.

Bargalló també va afirmar ahir que la clau per mantenir la seguretat sanitària a les escoles durant aquest curs és l'estabilitat i estanquitat dels grups-classe. Així, segons les autoritats educatives, que els alumnes només tinguin contacte directe amb els companys de la seva classe i no amb la resta de l'escola és més important que el nombre d'alumnes per aula en si mateix. Respecte de les activitats extraescolars, on es poden barrejar alumnes de diverses classes i escoles, Bargalló va remarcar la importància de seguir les mesures de seguretat tradicionals com mascareta, distància, neteja de mans i desinfecció d'espais.

L'objectiu és que hi hagi un màxim de 20 alumnes per aula a educació primària, xifra que actualment superen un 30% de les aules dels centres públics. La xifra d'ESO i de l'escola concertada no es coneix encara, però Bargalló va destacar que també han baixat i va remarcar que el més important, més que el nombre d'alumnes per grup, és la seva estabilitat. De fet, va dir que els alumnes amb necessitats educatives especials també seguiran integrats dins dels seus grups estables.

PSC hi dona suport amb exigències

PSCLa portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va estendre la mà a la «col·laboració màxima» amb el Govern en l'inici del curs escolar però li va advertir que serà una col·laboració «amb propostes i exigències». «Hi estarem molt a sobre i pendents perquè no han fet els deures, i els que sí que han fet els han fet tard i malament», va avisar en roda de premsa. Just una setmana abans de l'inici de curs, i després de reunir-se amb diversos alcaldes socialistes, el PSC ha fet públic un document amb deu propostes per «garantir la igualtat en l'educació».

En aquest decàleg s'hi inclou la necessitat de garantir la «màxima presencialitat» als centres educatius i de reforçar la formació del professorat i l'assessorament de direccions i claustres, entre altres propostes.