El PDeCAT ha pactat amb Artur Mas que l'expresident participi a la seva campanya si va en solitari, segons ha pogut saber l'ACN. Fonts del partit han explicat que l'acord passa perquè l'excap del Govern no formi part de la llista electoral. A més, Mas ha deixat clar que evitarà fer cap discurs en contra de JxCat ni del seu líder, Carles Puigdemont -el seu relleu a la presidència de la Generalitat. Mas continua mantenint silenci en públic, però ha tingut converses amb la direcció del PDeCAT les últimes setmanes, també després del degoteig de baixes del partit cap a JxCat.

La decisió del president del Govern, Quim Torra, d'expulsar Àngels Chacón de l'executiu ha impulsat l'exconsellera d'Empresa com a candidata del PDeCAT a les eleccions.

Mas ja va comunicar a l'executiva de David Bonvehí, fa setmanes, que mantindria el carnet del PDeCAT i que no es donaria d'alta a JxCat. L'expresident també va acceptar aleshores participar en la campanya del partit -almenys en alguns dels actes-, entenent que el PDeCAT s'acabarà presentant en solitari a les properes eleccions al Parlament. El 129è president de la Generalitat ha deixat clar a Bonvehí que en cap moment farà cap discurs ni declaració en contra de JxCat ni de Puigdemont, amb qui no vol rivalitzar.

Tal com ja va explicar l'ACN, el PDeCAT confia en Mas per enfortir el partit de cara als propers mesos. L'executiva de Bonvehí confia que el fet que l'expresident del partit mantingui el carnet serveixi perquè molts associats que dubtin de donar-se de baixa per sumar-se a JxCat s'hi repensin. Almenys el 7% dels militants del PDeCAT han estripat el carnet per afiliar-se al nou partit de Puigdemont, en dades confirmades per la direcció ara fa una setmana.