El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha descartat aquest dimarts un confinament en els propers dos mesos, però no ha volgut fer prediccions més enllà. En declaracions a Rac 1, també ha explicat que s'estudia escurçar la quarantena a deu dies, una decisió que es podria prendre properament i que també està valorant aplicar el Govern espanyol. Argimon ha opinat que la limitació sobre les reunions de més de deu persones es mantindrà per Nadal. Per aquelles dates, al desembre, ha indicat que es podran començar a vacunar els més vulnerables, i ha detallat que a Catalunya li corresponen unes 100.000 vacunes. S'ha referit en concret a les persones que viuen en residències.

Argimon ha explicat que fa un mes van canviar el protocol i algun dels seus experts ja li demanava canviar el temps de quarantena, però llavors va decidir no fer-ho perquè ja es feien canvis prou importants i no volia introduir gaires variacions. "En aquests moments ho estem estudiant", ha afegit el secretari de Salut Pública en relació a la reducció de 14 a 10 els dies de quarantena i és que a continuació ha subratllat que les càrregues virals són molt diferents en els últims dies.

Pel que fa a la vacuna, ha apuntat que la compra és un projecte europeu, i que Catalunya tindrà inicialment unes dosis limitades, corresponents al seu pes demogràfic, per vacunar els grups més vulnerables. A més ha remarcat que no serà només una vacuna, sinó tot un "esquema de vacunació". "Fins al mes de juny estarem en una situació d'anar vacunant, si tot va bé", ha assenyalat.

Sobre la mascareta, ha opinat que encara passaran uns mesos fins que deixi de ser obligatòria, fins que les taxes d'infecció siguin molt més baixes.

Pel que fa al retorn a les escoles, ha insistit que són llocs segurs i que el risc zero no existeix. "Si haguéssim de tornar a la situació anterior d'un confinament, l'últim que es tancaria serien les escoles", ha asseverat. Argimon ha fet càlculs i ha explicat que la setmana passada van detectar 1.000 infeccions entre menors. "Ens haurem de carregar de paciència", ha reconegut.

En preguntar-li si els avis han de veure els néts, ha opinat que sí, tot i que ha apostat per tenir unes certes precaucions.

Sobre les reunions de Nadal, ha augurat que es mantindran les restriccions de les trobades de més de 10 persones. ""Encara que estiguéssim millor també tindríem una certa recança a fer una represa una altre cop molt ràpida", ha reconegut, admetent que potser tots van córrer massa al juny.

La Moncloa està analitzant el risc que suposaria reduir la quarantena

Ahir, el director del centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també va afirmar que el seu equip "estudia" reduir a 10 els dies de quarantena en el cas de persones que han donat positiu en un test de covid-19. Ara mateix, segons Simón, s'està valorant el risc que implica reduir la quarantena a 10 dies, però per "baixar a cinc o set" com volen fer països com Alemanya "trigarem més".

Simón ha explicat que de fet ara per ara a l'Estat ja no es demana als contactes 14 dies de quarantena sempre que es compleixin condicions prèvies, i "si als 10 dies es té un resultat de PCR negatiu es pot aturar la quarantena".

Pel que fa als casos de persones que han donat positiu, actualment "si als 10 dies en porten tres sense símptomes i una PRC negativa no cal continuar amb l'aillament i si no has de continuar fins els 14".

En tot cas, segons Simón, a l'Estat "s'està estudiant la possibilitat de deixar de forma inequívoca l'aillament als 10 dies i oblidar-nos dels 14", però el debat està entre els qui mantenen una posició "excessivament temerosa" que aposten pel "risc mínim", i els qui defensen que a partir del 7è dia "la càrrega viral és molt baixa i ja no són persones infectives".