Un total de 73.482 alumnes de l'etapa escolar obligatòria, de 3 a 16 anys, començaran dilluns vinent el nou curs escolar a les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès), una xifra que suposa un increment de 90 estudiants respecte del curs passat. Mentre que enguany hi ha un descens dels alumnes d'infantil i primària, es registra un augment a secundària. El personal docent ascendirà a 6.324 professionals, 188 més que el curs anterior.

Dilluns vinent un total de 4.642 nens i nenes iniciaran la seva etapa d'escolarització obligatòria a P3, 243 menys que fa un any. En conjunt, l'alumnat d'ensenyament infantil i primari suma 49.045 alumnes i es redueix respecte del curs passat, 597 estudiants menys. Per contra, en l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) aquest curs s'han matriculat 24.437 alumnes, 687 més. D'aquests, 6.324 s'incorporen a primer d'ESO, segons les dades que va fer públiques ahir la direcció dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central.

Nous instituts escola

El nou curs arrencarà a les comarques centrals amb la incorporació de set nous instituts escola: 3 a la comarca d'Osona, 3 més a l'Anoia i un al Solsonès. En concret, en aquestes dues darreres comarques, es posen en marxa l'IE Renaixença dels Hostalets de Pierola, l'IE Castell d'Òdena, l'IE Piera i l'IE La Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys.

Pel que fa a l'ensenyament no obligatori, en el cas del batxillerat hi haurà un total de 5.688 estudiants repartits en 231 grups. Com a novetats destaquen la incorporació del batxillerat a l'institut Badia i Margarit d'Igualada i que l'institut Francesc Ribalta de Solsona oferirà el batxibac, que permet a l'alumnat cursar un currículum mixt que suposa fer un terç de l'horari lectiu en llengua francesa.

Quant als cicles formatius de grau mitjà i superior tant en centres públics com concertats el termini de matriculació s'acabava dilluns i el departament encara no disposa de les dades d'alumnat d'aquest curs però sí dels grups que hi haurà, que s'incrementen en 13 en el cicles formatius de grau mitjà als centres públics i es redueixen de 6 en els centres concertats. Quant als de grau superior, hi haurà 4 grups més als centres públics i els mateixos als concertats.

Nova oferta de cicles formatius

Pel que fa a la nova oferta de cicles formatius, en els de grau mitjà l'institut Guillem Catà de Manresa incorpora el de Farmàcia i parafarmàcia i afegeix un nou grup al de Cures Auxiliars, l'institut Quercus de Sant Joan de Vilator-rada suma a la seva oferta el cicle de Conducció d'activitats fisicoesportives en el medi natural i el centre Milà i Fontanals d'Igualada el de Carrosseria i també el grau superior d'Automatització i Robòtica Industrial. Per la seva banda, l'institut Moianès incorpora un Programa de Formació i Inserció d'Auxiliar de vendes i oficina d'atenció al públic.

Reforç de l'escola inclusiva

També hi haurà noves dotacions de Suport Intensiu per l'Escolarització Inclusiva (SIEI). En total hi ha 65 SIEI a la Catalunya Central, amb noves incorporacions a les escoles Dolors Martí i Badia d'Igualada, Serra i Hunter de Manresa, Josep Orriols i Roca de Moià, Sant Pere de Monistrol de Montserrat, Catalunya de Navarcles, Joncadella de Sant Joan, l'escola Pia d'Igualada, la Vedruna de Berga i la Joviat de Manresa. També hi ha noves dotacions a l'institut escola Sant Jordi de Navàs i el Mig-Món de Súria. En la mateixa línia, aquest curs s'obrirà una nova Aula de Suport Integral (AIS) al Centre Jeroni de Moragas d'Ampans, a Santpedor.

El departament també preveu un reforç al sistema d'escola inclusiva arran de la covid-19. En concret, s'incorporaran als centres de la Catalunya Central 18 tècnics d'integració social, 37 tècnics especialistes d'educació infantil i 5 educadors socials.

Pel que fa a les reformes, adequacions i millores previstes en equipaments per a aquest curs, el departament d'Educació preveu invertir un total de 2,1 milions d'euros a la Catalunya Central. Entre els treballs hi ha la instal·lació de mòduls a l'escola Les Bases i l'institut Manresa Sis de Manresa i als instituts escola d'Avinyó i el Pont de Vilomara, que han d'ampliar les instal·lació per acollir els estudis de secundària. També s'han fet obres de millora als instituts Guillem Catà i Pius Font i Quer de Manresa i a l'institut Joan Mercader d'Igualada.