Els nens a partir de sis anys hauran de portar mascareta a les escoles com a mínim les dues primeres setmanes de curs. Així ho va aprovar ahir el Procicat. El Govern havia establert inicialment que la mascareta seria obligatòria a secundària, i a primària només ho seria si la situació de l'epidèmia ho requeria. El Govern de l'Estat va indicar posteriorment que la mascareta havia de ser obligatòria a partir dels 6 anys. La Generalitat no ha volgut rectificar el seu acord, però, de moment, aplica el mateix criteri, encara que, de moment, provisionalment.

El Procicat ha considerat que, tenint en compte que l'alumnat encara no prové d'un grup estable perquè és l'inici de curs, és raonable que les dues primeres setmanes tots els menors portin mascareta. A més, va establir que el mal de coll i el refredat nasal, molt comuns en els menors, es consideraran símptomes si es combinen amb la febre o amb altres manifestacions de la covid-19.

El Procicat va aprovar l'actualització de les darreres mesures sanitàries anunciades en l'àmbit educatiu, de cara a l'inici del curs escolar dilluns que ve, 14 de setembre. Passades les dues primeres setmanes de curs, es revisarà l'obligatorietat de dur mascaretes a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori i de l'estat de la pandèmia.

Símptomes de covid-19

Tots els dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l'obligatorietat de dur o no mascareta. També s'han actualitzat els símptomes de covid-19, que són febre per sobre de 37,5, tos, dificultat per respirar, mal de coll, refredat nasal, fatiga, dolor muscular i mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea i pèrdua d'olfacte o gust. Ara bé, com que el mal de coll i el refredat amb o sense mocs són molt comuns, només s'haurien de considerar símptomes potencials de covid-19 si també hi ha febre o altres manifestacions.

Entre la resta de mesures aprovades ahir pel Procicat també destaca que, sempre que sigui possible, les reunions entre el centre i les famílies o els claustres de professors hauran de ser telemàtics. Només seran presencials de manera excepcional i en grups inferiors a 10 persones.

També s'ha aprovat el cribratge poblacional utilitzant les escoles i instituts des de la tercera setmana de setembre, segons indicacions de vigilància epidemiològica i prioritzant les escoles on hi hagi casos.

El document també estableix que, de la mateixa que en qualsevol entorn comunitari, l'ús de mascareta als centres educatius és obligatori per a les persones adultes.

Per als docents del primer i segon cicle d'educació infantil, la mascareta no serà exigible quan el seu ús, per raó de l'activitat docent, pugui interferir greument en l'objectiu pedagògic.