La delegació del Govern a l'Europa Central estrenarà un documental sobre l'impacte de la pandèmia a Catalunya aquest dijous. Realitzat per la productora Minoria Absoluta i enfocat per a un públic internacional, l'obra retrata les "lliçons" que el país ha après amb la covid-19 en diversos sectors, com l'economia, la cultura i el sistema sanitari. Hi apareixen veus com ara el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, i la coordinadora del grup de treball Catalunya 2022, Victòria Alsina. El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, també hi intervé per lamentar l'aplicació de l'estat d'alarma el març: "Quan el govern espanyol havia de mostrar el seu tarannà més progressista, ha mostrat el seu ADN més recentralitzador".

Solé expressa que la pandèmia demostra que "els governs de proximitat són els que tenen la capacitat per prendre les millors decisions", i afegeix que la gestió de la crisi demostra la "maduresa" de la societat catalana. El documental, anomenat "Corona lessons: Barcelona in lockdown", inclou un fragment de l'entrevista que el president de la Generalitat, Quim Torra, va concedir a la BBC el 19 de març criticant que l'Estat no acceptés un confinament total a Catalunya incloent ports i aeroports.

L'obra combina un recorregut temporal pels primers mesos de la pandèmia a Catalunya amb una anàlisi de diversos sectors del país, com ara el sanitari. En aquest sentit, Padrós apunta que "els sistemes sanitaris catalans no estaven preparats" per a la covid-19, així com els de cap país al món. Amb tot, aplaudeix la capacitat dels professionals de l'atenció primària i hospitals de "reinventar-se".

Al seu torn, Alsina, que coordina el grup de treball que està dissenyant un full de ruta multidisciplinari sobre com Catalunya pot superar amb èxit la crisi de la covid-19, creu que el país ha d'apostar per "la descarbonització de l'economia". A més, segons ella, també ha de fer apostes estratègiques com "l'atracció de talent", una mobilitat més sostenible, "la industrialització" i la "capitalitat del Mediterrani". Alsina també destaca que la societat civil "segueix les línies que se li marquen". Entre les apostes de futur, el professor d'economia de la UAB Federico Demaria creu que la "reorganització de l'economia" és important, així com un turisme "que ens aporti riquesa no només econòmica, sinó també social".

Durant el documental, que ofereix imatges aèries de Barcelona desèrtica durant el confinament i també de l'activitat a centres sanitaris en els primers mesos de la pandèmia, també es cobreix l'adaptació de la cultura a la crisi. El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, hi explica com han adaptat l'edició d'enguany del festival. El director de la galeria d'art Sala Parés, Joan Anton Maragall, reivindica la utilitat de la cultura: "Cal intentar viure amb sentit, i la cultura és el que dona sentit a la vida".

Al seu torn, la xef Ada Parellada admet el "cop anímicament molt dur" de la pandèmia, però es mostra confiada que el seu sector sortirà endavant. "Catalunya és un país de primer ordre a nivell turístic i la cuina n'és un dels principals atractius," afirma. L'obra també explica l'organització del Sant Jordi d'estiu, i dona veu a la presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats. "Els lectors hem après a tornar a valorar aquell comerç i activitats de proximitat, i hem vist que la lectura ens ajuda a superar aquests moments," apunta com a lliçó de la pandèmia pel sector.

El clip, de 17 minuts, il·lustra les activitats del tercer sector per lluitar contra la pandèmia amb entitats dels àmbits de la gent gran i dels infants. La directora del Casal dels Infants del Raval, Maria José Garcia, aplaudeix la reacció dels moviments veïnals a la crisi i diu que la pandèmia "ens ha posat davant els ulls una realitat que no volíem veure abans". El director d'Amics de la Gent Gran, Albert Quiles, també aplaudeix el fet que prop de 700 persones demanessin ser voluntàries per trucar a gent gran que vivia sola i confinada i així "trencar el silenci" en el qual viuen.

L'estrena, el 10 de setembre

La delegació del Govern a l'Europa Central celebrarà la Diada aquest dijous amb l'estrena del documental. El clip es podrà veure a les 18:30 a Youtube a través del web LaDiadaEuropea.com, precedit per una introducció institucional de la delegada a l'Europa Central, Krystyna Schreiber, per la mateixa plataforma.

Després de la projecció, hi haurà diverses intervencions de representants d'institucions austríaques d'economia, transició energètica i emprenedoria social. A més, hi haurà una reflexió sobre l'impacte de la pandèmia en la societat i el sector de l'art i una intervenció de la fundadora de l'Agència Europea de Drets Fonamentals, Beate Winkler. El Conservatori del Liceu i Alicia Edelweiss, juntament amb la seva banda, amenitzaran l'acte musicalment.