Tots els alumnes catalans a partir de 6 anys hauran de portar mascareta el proper 14 de setembre, primer dia de classe, i durant les dues primeres setmanes de curs, quan aquesta obligatorietat passarà a determinar-se en funció del territori i de l'evolució de la pandèmia.

Així ho han acordat aquest dimecres les conselleries d'Educació i Salut per indicació de l'Agència de Salut Pública "atès que es tracta del començament de curs i l'alumnat encara no prové d'un grup estable", segons ha informat en un comunicat la Generalitat.

Com a norma general, les dues conselleries han establert que la mascareta sigui obligatòria en escoles i instituts a partir dels 12 anys, i després de les dues primeres setmanes ho serà a partir dels 6 anys als territoris on es requereixi, en funció de l'evolució de la pandèmia.

El Govern ha indicat que tots els dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l'obligatorietat de portar o no mascareta, en funció de les condicions de la pandèmia.

En paral·lel a aquesta mesura, el Procicat ha aprovat aquest dimecres d'altres mesures sanitàries en l'àmbit educatiu de cara a l'inici del curs escolar el proper 14 de setembre i que actualitzen el 'Pla d'actuació per al curs 2020-2021 per als centres educatius en el marc de la pandèmia' que Educació va aprovar el passat 3 de juliol.

Entre les mesures aprovades es troba que les reunions entre el centre educatiu i les famílies no seran presencials aquest curs, i que les reunions dels claustres d'escoles i instituts seran telemàtiques, mentre que el caràcter presencial serà excepcional i amb aforament màxim de 10 persones.

El Procicat també ha aprovat el cribratge poblacional utilitzant les escoles i instituts des de la tercera setmana de setembre, segons indicacions de vigilància epidemiològica, i prioritzant les escoles on hi hagi casos.

El document estableix així mateix que, igual que en qualsevol entorn comunitari, l'ús de mascareta als centres educatius sigui obligatori per a persones adultes.

Per als docents del primer i segon cicle d'educació infantil, la mascareta "no serà exigible quan el seu ús, per raó de l'activitat docent, pugui interferir greument en l'objectiu pedagògic" segons el text aprovat.

Finalment, en consens amb la comunitat pediàtrica, Educació i Salut també han actualitzat la simptomatologia de Covid-19 entre els nens.

El llistat de símptomes és tenir febre o febrícula (per sobre de 37.5ºC), tos, dificultat per respirar, mal de coll, refredat nasal, fatiga, dolors musculars i / o mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea, pèrdua d'olfacte o gust (nens grans i adolescents).

Les conselleries han puntualitzat que atès que el mal de coll i el refredat nasal (amb o sense mocs) són molt habituals en els nens, només s'haurien de considerar símptomes potencials de Covid-19 quan també hi ha febre o d'altres manifestacions de la resta de símptomes. potencials de Covid-19 quan també hi ha febre o altres manifestacions de la llista de símptomes.