La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va exigir ahir al Govern de Pedro Sánchez que no «veti» l'autodeterminació i «l'amnistia dels presos i exiliats» en l'ordre del dia de la taula de diàleg, ja que si s'excloguessin aquests assumptes aquest conclave no tindria «sentit».

El president català, Quim Torra, va reunir ahir el Govern remodelat, amb les incorporacions de Ramon Tremosa i Miquel Sàmper -Àngels Ponsa va prendre possessió de la direcció de Cultura després del Consell Executiu-, l'endemà d'haver conversat amb el president Pedro Sánchez per reactivar la taula de diàleg, en una data pròxima encara per concretar.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó va destacar que la data de la taula de diàleg és «una qüestió instrumental» i, si bé el desig del Govern és que es pugui celebrar «com més aviat millor», va remarcar que «l'important és assistir a aquesta taula amb l'ordre del dia establert».

I en aquest ordre del dia en el qual ja treballen els gabinets de Sánchez i Torra va deixar clar que s'hi hauria d'incloure «l'autodeterminació i l'amnistia» per als polítics presos i els «exiliats».

La consellera va remarcar en aquest sentit que el Govern «no vetarà cap tema que proposi el Govern central» en l'ordre del dia, de manera que sol·licita que l'Executiu central tampoc en «veti» cap de la Generalitat, que insisteix que plantejarà la necessitat de poder parlar «d'autodeterminació i amnistia».

Preguntada per què farà el Govern si finalment la Moncloa veta aquestes dues demandes, Meritxell Budó va apuntar que la taula no tindria «sentit si es pot parlar de tot menys d'allò que és el que genera el conflicte polític» a Catalunya.

La portaveu del Govern català va remarcar que hi ha altres espais entre els dos governs per abordar assumptes diferents del conflicte català. «Considerem que en aquesta taula de negociació s'ha d'abordar l'arrel del conflicte polític», de manera que, si no es parla de «com exercir el dret a l'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia de presos i exiliats, no sé si té sentit aquesta taula», va jutjar la consellera.

Per la seva banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va reafirmar ahir el seu compromís «indeleble» de resoldre el conflicte a Catalunya per vies polítiques, tot i que va admetre que «no serà fàcil».

Durant la compareixença al Senat que obre el curs polític, el cap de l'Executiu va expressar la seva intenció d'impulsar «el retrobament a Catalunya», un territori que, va dir, ha patit un «estrip polític i social», i va apel·lar a superar la dificultat i les visions oposades de formacions d'una banda i de l'altra.