El president de la Generalitat, Quim Torra, va protagonitzar ahir una topada parlamentària amb el PSC i Catalunya en Comú Podem per la seva possible inhabilitació i la interinitat en què entraria al Govern si abans no es convoquen eleccions o no s'investeix un nou president.

El debat va tenir lloc a la sessió de control al president en el ple del Parlament, en espera que el 17 de setembre el Suprem celebri la vista sobre el recurs de Torra contra la seva condemna d'un any i mig d'inhabilitació per haver desobeït l'ordre de la Junta electoral Central de retirar una pancarta de suport als presos dels edificis públics en període electoral.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va instar Torra a convocar eleccions o permetre que sigui investit un altre president que el substitueixi si en les pròximes setmanes el Tribunal Suprem confirma la seva inhabilitació. Iceta va citar unes declaracions de Torra en què rebutjava la possibilitat que JxCat proposi un candidat a la investidura si ell és inhabilitat. Això implicaria, va alertar Iceta, «tenir durant molts mesos un president en funcions», per la qual cosa es va preguntar «què guanyaria Catalunya» amb aquest escenari. «Només li demano que es comprometi que, si realment vostè és inhabilitat, per decisió judicial i en aplicació de les nostres lleis, el Parlament pugui escollir un altre president o puguem anar a unes noves eleccions», va plantejar. Segons Iceta, Catalunya «no es mereix una presidència sotmesa a l'interès partidista, es mereix un president efectiu i eficaç», i Torra «encara està a temps de demostrar que posa al davant els interessos de país abans que les exigències d'un guió partidista i sectari».

Torra, que segueix sense concretar els seus plans si el Suprem confirma la seva condemna, va replicar que «aquí no es tracta de les conseqüències de la inhabilitació», sinó de saber «per què per una pancarta un Estat està a punt d'inhabilitar un president». «De vostès esperava solidaritat», va etzibar Torra a Iceta, a qui va preguntar: «Es posaran a la banda de la llibertat d'expressió?». Iceta va puntualitzar: «Quan hem advertit que la desobediència no porta enlloc no hem estat escoltats. Per tant, no reclami el nostre suport quan ha fet exactament el contrari del que li havíem recomanat».

La diputada de Catalunya en Comú Podem Marta Ribas també va instar Torra a complir la seva «paraula» i convocar eleccions abans que sigui inhabilitat, perquè no hi hagi «governs en funcions més temps del necessari ni presidències simbòliques i no efectives». En la rèplica, Torra va respondre que esperava que en aquest cas les esquerres estiguessin «a la banda de la llibertat d'expressió». «Tant de bo a l'edifici de l'ajuntament de Barcelona s'hagués aguantat una pancarta en defensa de la llibertat dels presos polítics i s'hagués mantingut el llaç groc», va assenyalar, en una al·lusió crítica a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Per la seva banda, el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va instar Torra a «desaconsellar» a la ciutadania l'assistència a les concentracions de l'ANC durant la Diada, per «no posar en perill la salut» dels catalans. Carrizosa va denunciar que s'apliquen «normes diferents» a l'ANC pel que fa a la resta de la ciutadania i va vaticinar que les concentracions de l'11 de setembre seran el «primer acte» de la «tardor calenta» que prepara l'independentisme davant la «inhabilitació imminent» de Torra.