La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat durant l'estiu 23.612 persones d'espais públics per incomplir les restriccions fixades per fer front a la covid. Segons el balanç de la Guàrdia Urbana, els desallotjaments s'han fet durant la franja de vespre o nit i la majoria (63%) ha estat en espais de Ciutat Vella i Sant Martí, que inclouen zones d'oci i les platges de la ciutat.

D'altra banda, el cos policial ha fet 33.179 advertiments relacionats amb el compliment de la normativa i s'ha acabat imposant fins a 3.178 infraccions per consum d'alcohol i 1.497 denúncies per no fer ús de la mascareta. Dels infractors, un 50% no la portaven posada i l'altre 50% la duien però per sota la barbeta o sota el nas o al colze.

Les sancions per consum d'alcohol poden ser d'entre 500 i 3.000 euros mentre que l'import per no dur la mascareta són 100 euros.

A més, hi ha hagut unes 90 infraccions a locals per incompliment d'horaris (28), d'ocupació (30) o per obrir tot i estar suspesa l'activitat (30).

Pel que fa a festes il·legals, l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana només han donat la xifra de les festes detectades el darrer cap de setmana, 3 desallotjaments, 7 actes d'inspecció amb diferents infraccions a locals i 96 denúncies a persones.

Sobre l'ocupació a les platges, s'han fet en total 26 tancaments de platges quan aquestes han arribat al seu límit d'ocupació.

Cau l'activitat delictiva

El fet que hagi estat un estiu amb pocs turistes i marcat per la covid ha fet caure l'activitat delictiva a Barcelona en un 41% respecte de l'any passat. En concret, mentre que l'estiu passat la policia local va tenir coneixement de 41.394 fets, enguany se n'han registrat 24.400.

Més del 50% dels fets delictius han tingut lloc a les zones on es concentra principalment l'oci (Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí) i la meitat s'ha donat a la via pública. El que més ha baixat han estat els furts, que ho han fet en un 61%, amb 9.191 casos davant els 23.854 casos de l'estiu passat. La reducció s'atribueix en part a l'operació Tremall, l'operatiu conjunt desplegat pels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional per identificar delinqüents multireincidents.

Ara bé, també hi té a veure el fet que en general les persones guardin més la distància per la consciència de la covid.