El Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona ha declarat conclús el sumari contra una trentena d'excàr-recs de la Generalitat per l'organització de l'1-O i ha acordat remetre les actuacions i les peces de convicció a l'Audiència de Barcelona per a la celebració del judici oral.

En una interlocutòria del 8 de setembre consultada per Europa Press, la titular d'aquest jutjat, Alejandra Gil, puntualitza a més a la lletrada de l'Administració de Justícia que expressi els recursos d'apel·lació que hi hagi pendents.

En un escrit del 4 d'agost, la Fiscalia havia demanat al jutjat que s'ampliés de nou la instrucció de la causa 12 mesos més, ja que encara hi ha recursos pendents de resoldre, i avisava que, si no es recordava, es podia incórrer en «vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva».

El 4 d'abril del 2019, la magistrada va processar 30 càrrecs i excàrrecs de la Generalitat, la cúpula de la CCMA i empresaris de companyies com Unipost en constatar que suposadament tenien un «pla comú» i que existia el ferm propòsit del Govern de Carles Puigdemont per impulsar l'1-O malgrat ser conscients que era una il·legalitat.

En la interlocutòria de processament, la magistrada va constatar la voluntat de celebrar una consulta referendària, assajada el novembre del 2014, «amb la finalitat d'exercitar el dret d'autodeterminació i la constitució d'un nou estat, independent d'Espa-nya, i que va tenir la plasmació en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i el seu corol·lari en la declaració d'independència realitzada pel president de la Generalitat el 27 d'octubre al Parlament».

En la resolució, la magistrada processava els 30 investigats per presumptes delictes com malversació de cabals públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació, però excloïa altres delictes com la rebel·lió i la sedició.

Organització criminal

La Fiscalia de Barcelona va recór-rer aquesta interlocutòria perquè es processés també per organització criminal 28 dels investigats, entre els quals el secretari de Comunicació i exsecretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons; la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach; els directors de TVC, Vicent Sanchis, i Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i excàrrecs del Diplocat.

En aquesta línia, la Fiscalia va presentar a principi del mes d'agost un escrit davant del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona per demanar que s'allargués la investigació sobre l'organització del referèndum de l'1-O durant un any més i així poder practicar totes les diligències. Fa més d'un any que aquest jutjat va decidir processar una trentena de càrrecs i excàrrecs del Govern per l'organització de l'1-O. S'ha de veure si la jutgessa accepta o no la petició de la Fiscalia. La decisió de la jutgessa del 13 arriba després que el Govern espanyol tingui previst impulsar la reforma per rebaixar el delicte de sedició.