L'expresident Carles Puigdemont va assegurar que la «repressió» a l'Estat espanyol continua vigent en la vigília de la Diada. «Aspirem a ser l'última generació d'exiliats catalans», va dir ahir en un acte de celebració de la Diada a Anvers, a Bèlgica.

El líder de JxCat va reivindicar «el dret europeu» dels pobles a esdevenir el que vulguin els seus ciutadans. Per la seva banda, la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, va llegir un escrit del líder d'ERC on reivindica el «futur en comú» dels Països Catalans amb «democràcia, llibertat i justícia social». Serret també va reivindicar el «dret d'autodeterminació i l'amnistia».

Representants de JxCat, ERC, la CUP, la JNC, l'ANC, Consell per la República i el Casal Català a Bèlgica van fer una ofrena floral al marquès de Rubí, un militar català que va lluitar a la guerra de Successió.

D'altra banda, Puigdemont va assenyalar que el seu últim llibre de memòries, La lluita a l'exili, recull exemples de la «confrontació intel·ligent» que creu que ha d'aplicar el sobiranisme, ja que, segons el seu parer, és l'Estat qui ha decidit optar per aquesta via i no la negociació.

El llibre La lluita a l'exili, publicat en català per La Campana i en castellà per Plaza & Janés, és el segon volum de memòries de Puigdemont, escrit pel director d'El Punt Avui i amic personal seu, Xevi Xirgo.

A través de videoconferència, Puigdemont va presentar ahir el llibre en un acte a la llibreria Ona de Barcelona, en què també van participar Xirgo, la líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, i l'exsecretari general de Podem Albano Dante Fachin.