El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar ahir el rei Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, a «demanar disculpes per la persecució, detenció i afusellament» de l'expresident Lluís Companys i va denunciar la «repressió» en un «Estat autoritari i venjatiu». Així ho va afirmar en el seu missatge institucional amb motiu de la Diada, en què es va referir al 80 aniversari de l'afusellament de l'expresident de la Generalitat republicana a mans del règim franquista.

Torra va denunciar que «Espanya encara no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalu-nya» per aquell afusellament. «En aquesta Diada, exigeixo al Govern espanyol un acte solemne en el qual el cap de l'Estat i el cap de Govern, públicament, demanin disculpes per la persecució, detenció i afusellament del president Companys i de tots els milers de catalans morts a l'exili, en els camps nazis de concentració o en les presons catalanes», va remarcar. Torra va fer aquesta crida en vigílies que la setmana que ve el Govern espanyol aprovi una nova llei de memòria democràtica, que podria anul·lar les sentències del franquisme.

En el seu discurs de la Diada, Torra també va fer referència als independentistes processats: «La nostra història és un combat persistent per l'esperança. Ho ha estat també durant aquests gairebé tres anys des del referèndum de l'1-O davant tota la repressió que ha descarregat l'Estat espanyol contra demòcrates pacífics». Tor-ra va reivindicar els «presos polítics i exiliats», que «pateixen», segons va denunciar, «encara avui una persecució política pròpia d'un Estat autoritari i venjatiu». «Persistim i persistirem en aquesta voluntat democràtica per la llibertat fins a aconseguir la plenitud nacional del nostre país: la independència. Ho farem amb l'esperit inclusiu i emprenedor que ens caracteritza», va recalcar.

El president de la Generalitat també va fer al·lusió al combat contra una «pandèmia maleïda que ja ens ha robat massa vides, massa somnis, massa projectes». «Aquesta és ara la lluita de cada dia, de cada hora, del nostre Govern i d'una societat que demostra una maduresa, un compromís i una generositat excepcionals», va afegir. Torra va avisar que vénen «temps de grans esforços i sacrificis», pel que va demanar estar «més atents que mai per aconseguir que l'inici del curs escolar sigui una història d'èxit». «La pandèmia ens posa a tots a prova, però tinc una confiança absoluta en què ens en sortirem d'aquesta i serem més forts davant un món incert i poc previsible que ja ha arribat», va assenyalar. I va citar Pompeu Fabra per emplaçar els catalans a afrontar nous reptes: «La salut col·lectiva en temps de pandèmia, la llibertat en temps de repressió, la sostenibilitat en temps de canvi climàtic, l'habitatge digne en temps d'especulació, la recuperació en temps de crisi econòmica, la democràcia en temps d'autoritarisme, la república catalana del compromís cívic en temps de monarquies corruptes». «Tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar», va postil·lar.