Càritas de Catalunya va rebre durant les primeres setmanes de confinament per la pandèmia gairebé tres vegades més peticions d'ajuda que al febrer, i es van incrementar un 63% les persones ateses d'urgència. Segons l'entitat, el confinament per la pandèmia «ho va aturar tot, però Càritas no va tancar». Dos de cada tres projectes van seguir funcionant de forma presencial o telemàtica, es van atendre les urgències i es van duplicar les ajudes per necessitats bàsiques: primer aliments, després diners per pagar l'habitatge i més tard informàtica.

El 36% dels sol·licitants d'ajuda era el primer cop que acudien a Càritas o feia més d'un any que no hi anaven. No tots necessitaven ajuda material, sinó orientació i assessorament sobre recursos públics, així com suport emocional.

Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya, va presentar ahir una breu anàlisi sobre l'impacte social i econòmic de la covid-19 a les famílies ateses per Càritas. Roig va destacar que un 68% dels membres de les llars ateses per Càritas en edat laboral estaven a l'atur, el que suposa un augment de 21 punts percentuals respecte a principi de març. Això ha provocat que els ingressos de les llars hagin caigut un 33%, i hagin ingressat de mitjana uns 536 euros mensuals davant dels 797 del febrer. Els ingressos per treballs formals han caigut un 41% i els del treball informal, un 73%. A més, la meitat de les llars ateses per Càritas han tingut dificultats per fer front a la hipoteca o el lloguer, o no han tingut prou diners per pagar els subministraments.

Les dades, extretes de 550 entrevistes fetes a llars catalanes acompanyades per Càritas, demostren que, actualment, 1 de cada 4 llars no disposa de cap ingrés i la meitat tenen problemes per pagar el lloguer o la hipoteca. El 61% dels enquestats diuen que a casa seva ha crescut l'ansietat i els problemes per dormir, i el 29% dels menors han reduït el seu rendiment escolar. De fet, en un 12% de les llars amb menors algun progenitor ha renunciat a una feina per fer-se'n càrrec i en un 3% de les llars hi ha hagut menors de fins a 10 anys sols.

En aquest context, Roig va demanar un canvi de paradigma, en què s'abordi la garantia d'ingressos mínims per a totes les persones; la regulació del sector immobiliari (sobretot pel que fa a l'habitatge de lloguer); un canvi de model productiu; i la generació de feina estable i de qualitat.