L'Audiència Nacional ha condemnat l'exviceministre de Seguretat Pública d'El Salvador, Inocente Montano, a 133 anys i quatre mesos de presó com a responsable d'haver planejat i ordenat, al costat de la cúpula castrense i l'expresident, els assassinats dels cinc jesuïtes espanyols el 1989.

Una sentència d'enorme repercussió política a El Salvador, atès que considera acreditat que els assassinats «van ser ordits, planejats, acordats i ordenats pels membres de l'alt comandament de les Forces Armades», del qual formava part no sols el condemnat sinó també el llavors president de la República, Alfredo Cristiani, a qui la justícia salvadorenca es va negar a lliurar a Espanya.

La resolució condemna l'excoronel Montano, únic dirigent de l'alt comandament jutjat per aquests fets a Espanya, com a autor de cinc delictes d'assassinats de caràcter terrorista i li imposa una pena de 133 anys de presó, quatre mesos i cinc dies. Igualment, li atribueix els assassinats de l'altre jesuïta salvadorenc, així com de la cuinera de la universitat i la seva filla de 15 anys, si bé no pot condemnar-lo per aquests fets en no haver estat extradit pels EUA per aquests crims. El seu temps màxim a la presó no podrà excedir els 30 anys, als quals cal restar els anys que fa que és a la presó provisional, des del 2017.

Diuen els magistrats que els assassinats «van ser ordits, planejats, acordats i ordenats pels membres de l'alt comandament de les Forces Armades, òrgan al qual pertanyia Inocente Montano com a viceministre de la Seguretat Pública», que va participar en la decisió per la qual es «va transmetre l'ordre de realitzar les execucions al coronel director de l'Escola Militar», Guillermo Benavides, un comandament mitjà que és l'únic condemnat a El Salvador.