L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va celebrar ahir els seus tradicionals actes de l'Onze de Setembre en la seva versió més descentralitzada i amb capacitat limitada per la pandèmia de coronavirus. En total, es van fer 131 mobilitzacions amb una participació de 59.500 persones. A Barcelona, l'acte central es va celebrar a la plaça Letamendi amb connexions a les concentracions que es van fer arreu de Catalunya.

En el transcurs de la concentració, la presidenta de la formació, Elisenda Paluzie, va assegurar que «està farta de divisions i tàctica», mentre que el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va avisar que «la ciutadania es posarà al capdavant. Prou de baralles i debats estèrils, la repressió de l'Estat busca la divisió i desunió», va assegurar.

La mobilització d'enguany va ser descentralitzada per tal d'evitar el màxim de desplaçaments, reduir la mobilitat i evitar aglomeracions. Finalment hi va haver 131 mobilitzacions amb una participació de 59.500 persones. En les darreres hores, es van autoorganitzar nous punts de concentració, tenint en compte totes les mesures i restriccions sanitàries, que s'afegeixen a la llista d'actes per a aquest Onze de Setembre.

L'entitat va calcular 4 metres quadrats per cada persona. Tothom hi va haver d'accedir amb mascareta i hi havia gel hidroalcohòlic a les entrades, on es va comprovar si les persones estaven registrades prèviament. En un primer moment, la concentració més multitudinària es preveia a Badalona, amb capacitat per a 1.700 assistents, i la més petita, a Taüll, amb 12.

A les cinc de la tarda van començar gran part de les mobilitzacions arreu del territori i una hora després van tenir lloc els actes territorials. A les 17.14 van oberir les portes a l'acte central de l'ANC a la plaça Letamendi de Barcelona presentat per Joan Solé i Mònica Socias, en què també van participar Adrià Alsina i Antonio Baños.

Durant l'acte es van oferir imatges de les concentracions que es van fer per tot Catalunya. Una idea que es va anar reiterant en les connexions amb municipis de Catalunya com Vic és que aquesta ha estat «la mobilització més gran d'Europa en l'època covid». En el transcurs de la cita, també hi va haver connexions amb Girona, Lleida i Tarragona.

També es va presentar el repte solidari xarxaindependència.cat i es va fer un homenatge l'activista i fundador de Wikileaks, Julian Assange. «Volem donar suport a aquells que ens van ajudar fa tres anys i es van posar al costat de les urnes», va dir Joan Solé.