El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va descartar ahir que ERC hagi de sortir de l'executiu català si el president de la Generalitat, Quim Torra, no convoca eleccions abans d'una eventual inhabilitació del Tribunal Suprem.

«No abandonarem les nostres responsabilitats», va dir en una entrevista a TV3. Encara que des de les files de JxCat insisteixen que la decisió de convocar o no eleccions és una prerrogativa exclusiva de Torra, Aragonès es va mostrar convençut que la resposta davant una hipotètica inhabilitació serà consensuada. «El que no pot ser és que el Suprem acabi inhabilitant injustament el president de la Generalitat i que això s'acabi convertint en una nova baralla entre independentistes», va afegir.

Aragonès va subratllar que en un context de pandèmia mundial és preferible que, en cas que hi hagi un president interí, la provisionalitat sigui «el més breu possible». En ser preguntat per quina era l'opinió del president Torra sobre aquest extrem, es va limitar a apuntar que «no comento converses privades».

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va demanar ahir que el Parlament no presenti un candidat alternatiu al president Quim Tor-ra, en cas que l'inhabiliti el Tribunal Suprem.

En una entrevista a Rac1, quan li van preguntar si Torra li havia demanat la seva opinió, va explicar que sí que ho havia fet i que li va transmetre que li agradaria «que s'esgotés la legislatura».

«No seria correcte»

«Crec que no seria correcte que plantegessin un altre candidat. Crec que hi ha d'haver consens entre tots que una manera de no acatar aquesta inhabilitació és no presentar un candidat alternatiu per intentar que el temps que falti fins al desembre del 2021 hi hagi una nova presidència», va assegurar l'expresident.

Puigdemont va subratllar que sobre Aragonès no pot recaure una presidència interina, «seria un vicepresident que assumeix unes determinades funcions de la presidència en el context d'un govern que està tècnicament en funcions, en espera de si hi ha investidura o, si no n'hi ha, la convocatòria automàtica d'eleccions» [Aragonès no tindrà la potestat de convocar uns comicis i estarà al comandament d'un executiu sense la capacitat d'aprovar uns comptes].

En aquesta línia, va advertir que perquè no se substitueixi Tor-ra al Parlament cal el consens de dos grups que donen suport al Govern (JxCat i ERC) però també de la CUP, que va defensar la investidura de Torra: «Vull pensar que continuem remant a la mateixa banda».

PDeCAT

L'expresident va defensar la reforma del Govern que va fer Torra, precisament perquè considera que el president pretenia enfortir el seu gabinet perquè pogués acabar la legislatura; uns canvis que van propiciar la sortida de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que era l'únic membre del PDeCAT dins l'executiu.