La tornada de les protestes dels Armilles Grogues a França després de la pausa de l'estiu va començar ahir amb almenys 80 detinguts a París. Les detencions es van produir a primera hora del matí, abans de l'inici de la marxa oficial i després del veto de la manifestació que havien convocat als Camps Elisis. Les autoritats volen evitar que les protestes acabin en una onada de destrosses en aquest emblemàtic passeig de la capital francesa.

Gairebé dos anys després de les primeres mobilitzacions, els anomenats gilets jaunes han preparat tornar als carrers amb una sèrie d'accions tant a la capital com a ciutats com Marsella, Tolosa, Lió, Lilla, Nantes, Niça, Bordeus o Estrasburg.

Ahir les botigues dels Camps Elisis es van despertar completament blindades en vista del temor que hi pogués haver destrosses, seguint les instruccions de la policia, que els va recomanar tancar a primera hora del matí i instal·lar-hi protecció.

La prefectura de policia va rebutjar les dues marxes als voltants dels Camps Elisis i, en canvi, en va permetre dues en altres punts de París.

En paral·lel, un dels líders dels Armilles Grogues que pretenen tornar a l'antiga rutina de mobilitzacions setmanals, Jérôme Rodrigues, va cridar els seus seguidors a la «desobediència civil» i que ocultessin els seus documents d'identitat per alentir els controls.