El curs escolar 2020-2021 arrenca avui per a 1,5 milions d'alumnes i ho fa després que molts d'ells no hagin trepitjat el seu centre des del març. La pandèmia de la covid-19 marcarà aquest inici ja que des del primer dia s'imposaran les mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. L'entrada als centres es farà per torns i amb mascareta i aquesta serà obligatòria com a mínim durant les dues primeres setmanes a partir del 6 anys. El departament d'Educació ha insistit, però, que la mesura més important seran els grups estables, que farà que els alumnes només tinguin contacte amb les persones d'aquests grups. La ràtio recomanada és de 20, però en un 30% de casos no es complirà en l'inici.

La covid ha trastocat el funcionament dels centres, que porten mesos organitzant la tornada a l'escola. Després d'un petit primer tast al juny, quan els centres van obrir en determinades situacions, avui arriba la reobertura generalitzada dels centres escolars després que haguessin de tancar el 13 de març per l'avenç del coronavirus.

Les normes bàsiques de distància, mans i mascareta es traslladen a les escoles però amb les seves particularitats. Així, la distància s'haurà de mantenir fora del grup de convivència estable, que és aquell grup format per alumnes i professors que compartiran cada dia l'aula i l'activitat lectiva.

En un primer moment es va dir que la mascareta no seria obligatòria en aquests grups però finalment ho serà a partir dels 12 anys i els sis en aquells territoris on la situació epidemiològica ho recomani. Tot i això, el Procicat va establir aquesta setmana que a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínimes les dues primeres setmanes de curs. Passades les dues primeres setmanes, es revisarà l'obligatorietat a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori.

Per evitar al màxim les interaccions entre diferents grups, les sortides al pati es faran per torns i mantenint la distància o amb mascareta si hi coincideixen més grups. El mateix passarà al menjador, que es farà per torns, en taules separades per grups de convivència i amb una distància d'una cadira si no hi ha taules per grups.

La recomanació és que els grups tinguin una ràtio de 20 alumnes, tot i que hi ha un 30% que hores d'ara no ho complirà. El conseller Josep Bargalló ha insistit però que el més important és l'estabilitat dels grups.

El Departament de Salut i el d'Educació han establert un protocol davant de possibles casos de covid. Aquest estableix que no es pot accedir al centre amb més de 37,5 graus. De fet, els pares han de prendre la temperatura a casa i es repetirà aquesta acció al centre.

En un primer moment es va establir que tampoc s'hi podia anar amb algun d'aquests símptomes: dificultat per respirar, mal de coll, congestió nasal, mal de panxa, vòmits o diarrea, mal de cap, malestar o dolors musculars, així com si es tenen calfreds o es nota una alteració del gust i l'olfacte en el cas de majors de 14 anys. Finalment però el mal de coll i el refredat nasal, molt comuns en els menors, es consideraran símptomes si es combinen amb la febre o amb altres manifestacions del virus..

Si els símptomes es presenten un cop el nen ja està a l'escola, se'l portarà a un espai d'ús individual ventilat i s'avisarà a la família perquè el porti al CAP. L'objectiu es poder realitzar una PCR en 24 hores si es consideren símptomes compatibles amb covid i en cas de donar positiu es posaria en quarantena de 14 dies tot el grup estable, a qui també es faria PCR.

El protocol estableix que es pot plantejar la interrupció de l'activitat lectiva del centre si hi ha positius en dos o més membres no convivents que pertanyen a grups de convivència de diferents espais.