Èlia i Guiu Castro, dos bessons berguedans de vuit anys, no només estrenaran una nova bata, sinó la mascareta oficial de l'escola. Avui es retrobaran amb els amics de la Vedruna de Berga després que el confinament obligués a continuar el curs passat a través de l'ordinador, i asseguren tenir-ne «moltes ganes». Els pares, el Josep i la Cristina, busquen en els rituals anuals, com la preparació de la motxilla i tenir a punt el material escolar, l'antídot per viure una situació «normal» i el màxim de semblant a la que hi havia abans de la irrupció del coronavirus.

Els bessons berguedans fullejaven aquest cap de setmana els llibres que utilitzaran aquest curs, tot curiosos per saber què aprendran en aquesta represa de la vida escolar. Els pares els feien posar les bates per comprovar, un cop més, que els anaven a la mida. «Per fi veuré els meus companys. Hem estat massa temps a casa», explicava el Guiu aquest cap de setmana mentre col·locava llibretes i llibres a la motxilla, juntament amb la seva germana, per tenir-ho tot a punt i no haver de córrer a darrera hora.

Els pares han mantingut una conversa amb els docents. «Vam tenir una reunió telemàtica. El que més demanaven les famílies era com es faria l'acollida matinal per a aquells nens que hagin d'anar abans de les 9 del matí a l'escola, com seran les entrades i sortides i com aniria el tema de patis i menjador escolar», explica Josep Castro. Els pares asseguren estar tranquils, tot i saber del que és capaç el virus. Ella és infermera a Sant Joan de Déu de Manresa i ha estat testimoni, amb horaris maratonians a l'hospital, del que passa si no es prenen les mesures de seguretat adients. Confien, però, en el protocol del centre educatiu i afirmen que trucaran als avis en cas de confinament perquè tots dos treballen.