El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assegurar ahir que els pares poden estar tranquils amb l'obertura de les escoles aquest dilluns, tot i que ha admès que hi haurà casos positius de coronavirus. «No serà gens fàcil, però és molt important obrir les escoles», va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Argimon va demanar evitar «en la mesura del possible» que els avis recullin els nens a les escoles, i va demanar prendre mesures en els casos que no es pugui evitar. El secretari de Salut Pública va dir que Catalu-nya ha decidit no fer testos PCR al professorat perquè «no són un col·lectiu de risc», i va recordar que tampoc s'ha fet amb els sanitaris.

A dos dies de l'inici del curs escolar, Argimon va deixar clar que hi haurà casos a les escoles, però que «és important el pas de la normalització de l'obertura de les escoles». De fet, va recordar que la setmana passada es van detectar 958 casos positius entre menors, i preveu que la xifra sigui similar la que ve.

Argimon, però, va remarcar que els casos que puguin sortir la primera setmana del curs correspondran a infeccions adquirides a la comunitat. Va afegir que caldrà «acostumar-se» a que un grup estable d'una escola hagi de fer una quarantena. «Això serà la nova normalitat, que no és normalitat», va dir. Però va remarcar que «és necessari baixar la taxa d'infecció i el problema no està en l'escola», sinó en reunions familiars i socials on hi ha «relaxament». I va remarcar que els centres educatius són «el lloc més segur després de la casa de cadascú». Pel que fa al paper dels avis, el secretari de Salut Pública va apostat per fer «la vida el més normal possible» i que aquests puguin veure als nets, tot i que aplicant mesures com la distància.

Argimon va explicar que preveia que el setembre fos més «mogut» del que està sent, amb una primera quinzena «tranquil·la», tot i remarcat que les dades no són bones. «Preveia una certa pujada de la corba i de moment estem estabilitzats».

PCR més ràpids

Ara, caldrà veure com evolucionen les dades amb la tornada a l'escola i, sobretot, la mobilitat que això genera. També va explicar que a partir de principis d'octubre es podran fer 25.000 PCR extres de manera «més ràpida» amb un sistema que permetrà analitzar a la vegada la mostra de vuit persones. «Si et surt negatiu, ja pots dir que no tenen aquesta infecció», va dir, mentre que si surt positiu s'haurà d'analitzar un per un.

A més, amb aquest nou sistema només caldrà fer la mostra nasal, reduint així les molèsties a l'hora de fer la prova. Argimon ha explicat que aquest sistema permetrà fer els cribratges a les escoles. «La vacuna ens ajudarà, però no ens solucionarà el problema». Pel que fa a la vacuna, Argimon va dir que, quan arribi, «ajudarà», però que per ella sola «no solucionarà el problema». Serà important, va dir, des del punt de vista de la protecció i de poder «portar millor» el virus, però després caldrà veure «quina és l'efectivitat real» quan surti dels assajos clínics per passar al «món real». A més, va afirmar que «suposant» que la vacuna arribi al desembre o al gener, «l'esquema de vacunació durarà temps», perquè caldrà una capacitat de producció per a milers de milions de persones. Va explicar que la d'Oxford és la vacuna «més avançada, que no vol dir que sigui la més efectiva», i va remarcar que no és «infreqüent» que s'hagi d'aturar el procés.