El director general de Centres Públics del departament d'Educació, Josep González Cambray, va assegurar ahir que els centres educatius ho tenen «tot a punt» per a l'inici del curs escolar, tot i que va advertir que caldrà «conviure amb el coronavirus» i va apel·lar a la «corresponsabilitat» en el compliment de les mesures. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Josep González Cambray va admetre que hi haurà «molts casos positius» entre l'alumnat i el professorat, però que això «no voldrà dir que l'escola no hagi fet bé la seva feina».

El director general de Centres Públics preveu «bastantes» aules tancades per setmana i va recordar que al País Valencià n'han tancat una trentena ja la primera setmana, amb la meitat de centres dels que té Catalunya.

«Que tot estigui a punt no vol dir que no sigui un curs excepcional», va dir Josep González Cambray, que preveu «moltes dificultats» durant aquest inici de curs. Tot i aquesta situació, va defensar que els centres educatius «han d'obrir sí o sí» i que «no hi ha alternativa», ja que molts alumnes fa sis mesos que no trepitgen les aules.

Responsabilitat fora de les aules

Cambray va detallar les mesures que el departament d'Educació ha posat en marxa per començar el curs en plena pandèmia de la covid-19, i també va demanar «corresponsabilitat» perquè fora de l'horari lectiu també es compleixin les mesures establertes, com ara en el moment en què els pares portin o recullin els seus fills a l'escola. I va afegir: «quan un alumne surti de l'escola no es pot abraçar amb un altre a la plaça del davant». Cambray va explicar que, en el cas de les activitats extraescolars, es podran fer «sempre que es mantingui la distància, les mans netes i la mascareta posada».

El director general de Centres Públics va admetre que caldrà prendre mesures encara que pedagògicament no els agradin, com l'ús de la mascareta a partir dels sis anys almenys durant les dues primeres setmanes de curs, per garantir que «l'escola estigui oberta i tingui el mínim risc possible». En aquest sentit, va recordar que «el risc zero no existeix» i va remarcar que «l'escola no és amplificadora del virus, però reflecteix la realitat».

Davant la previsió que hi hagi «molts casos positius» a l'escola, el director general de Centres Públics va dir que faran «una gestió el més acurada possible dels casos positius» i va dir que es preveuen «bastantes» aules tancades per setmana. De fet, ho va comparar amb la situació al País Valencià, on ja fa una setmana que les escoles són obertes i han tancat entre 30 i 35 classes.

«Nosaltres tenim el doble de centres educatius que el País Valencià, veurem què passa, estem preparats», va dir Cambray. En tot cas, va assenyalar que els casos que apareguin durant els primers dies «vindran de fora de l'escola».

Protocol a seguir

En cas d'un positiu en una aula, el responsable d'Educació va recordar que tot el grup estable haurà de passar una quarantena de 14 dies, però que es continuarà fent docència a distància durant aquest període.

Per al tancament d'una escola sencera, el director general de Centres Públics va explicar que hi haurà d'haver entre dos i tres casos al centre, i que en aquest moment es decidirà en funció del seu context, com ara quina és la presència del virus en aquella localitat o barri. Aquesta decisió, va remarcar, la prendran conjuntament els departaments de Salut i Educació, i no hi intervindrà el Govern espanyol.

Pares que no volen portar els fills

Cambray també va fer referència al col·lectiu de pares que no volen portar els seus fills a l'escola. El director va dir que espera que siguin «els menys possibles» i va explicar que primer hi haurà un «període de convenciment» i posteriorment s'analitzaran els casos.

Pel que fa al transport escolar, va concretar que, a més de totes les mesures establertes per al transport públic, s'ha determinat la mascareta obligatòria a partir dels sis anys, que no es pot menjar ni beure, que els alumnes ocuparan el mateix seient i que, «en la mesura que sigui possible», s'agrupin per grups estables.