Les escoles del Berguedà han començat un curs atípic, marcat per les mesures excepcionals contra la covid-19. A la comarca , ahir, van retornar als centres 4.527 alumnes, mig any després del tancament decretat a causa de la pandèmia.

Al centre educatiu més gran de la comarca -amb 600 alumnes-, l'institut Guillem de Berguedà de Berga, l'estrena es va dur a terme d'acord amb el que s'havia estudiat i programat a l'avançada: entrades esglaonades dels alumnes dels diferents cursos per evitar les cues i aglomeracions, distància en les fileres a l'interior de les aules, menys estudiants a cada classe i higiene de mans, a part de portar sempre la mascareta.

Seguir el nou protocol va comportar, en la majoria de casos, que els alumnes anessin al centre més d'hora, ja que van haver de preveure el temps que trigarien a complir allò establert. I ho van fer majoritàriament sols perquè els responsables del centre ja els havien advertit que era millor que els pares no hi anessin.

A l'institut Guillem de Berguedà els primers d'entrar a classe van ser els més joves, els de primer d'ESO. Es van concentrar al pati gran i allà cada tutor els va anar a buscar per acompanyar-los a la seva aula, on enguany en comptes d'haver-hi 30 alumnes n'hi ha entre 22 i 23. La raó és que cal que hi hagi una distància de metre i mig entre les fileres de taules i cadires dels estudiants.

Ja a l'aula, alguns tutors van obrir finestres perquè hi hagués més ventilació, van donar la benvinguda als nois i noies i van anar explicant als estudiants les noves normes: la necessitat de mantenir les distàncies, netejar-se les mans amb els dispensadors de gel desinfectant que hi ha a les mateixes aules i evitar el contacte amb altres grups per reduir el risc de contagi de la covid-19.

L'entrada al centre, que havia començat abans de les 8 del matí, es va completar a 2/4 de 9 de forma totalment ordenada i sense aglomeracions. Cada curs va accedir-hi per les entrades assignades prèviament. Uns cartells informaven de la que els tocava concretament. Una de les primeres coses que van fer els estudiants, a banda de passar llista, va ser seure a la taula i la cadira concretes que els va indicar el professors i desinfectar-se les mans amb el gel hidroalcohòlic que tenien a cada aula.

Després de mig any, el nou curs va començar amb dues hores de tutoria perquè els professors tinguessin temps d'explicar les noves normes als escolars. L'hora del pati també va ser diferent del que era habitual fins ara: els grups van ocupar zones diferents dels dos patis que té el centre en hores diferents, amb sortides esglaonades i procurant no barrejar-se amb alumnes d'altres grups.

Al Guillem de Berguedà ahir també va ser el primer dia que es va posar en marxa el reforç de les mesures de neteja i desinfecció. Així, a les 9 del matí i fins a les 2 es van anar desinfectant elements d'espais comuns com els poms de les portes de les aules, els lavabos i les baranes. I a la tarda es va activar el servei de neteja normal.

Pel que fa als centres de titularitat municipal (l'escola bressol Flor de Neu, l'Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus), també van adoptar mesures i protocols de seguretat davant la covid-19 en aquest retorn a classe.

L'Ajuntament de Berga va facilitar als centres d'educació primària «equips de protecció individual i material de senyalització al personal encarregat de les tasques de consergeria d'aquests equipaments», segons van informar fonts municipals. També es van «distribuir tanques a totes les escoles per facilitar que l'entrada i la sortida de l'alumnat es fes de forma esglaonada, així com per delimitar els espais i zones de joc dels patis».

Fonts municipals van explicar els canvis en l'horari de la línia escolar del bus urbà «per garantir que l'alumnat pugui arribar a classe puntualment». Els dos serveis de la línia Escoles que es feien a les 8.00 h i les 8.30 ja no existeixen. L'Ajuntament ha establert un únic servei que surt de la plaça de la Creu a les 8.15 del matí.

Uns altres centres municipals que, ahir, van començar les classes van ser l'Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus. Ambdós comparteixen edifici «i han hagut d'adaptar la seva activitat a les circumstàncies actuals de la pandèmia per ensenyar de forma segura».

Els centres van establir protocols d'entrada i sortida esglaonada de l'alumnat, van adoptar mesures de seguretat i higiene, i van reforçar el servei de neteja de l'equipament. A més, fonts municipals van indicar que s'ha establert «l'ampliació de grups i la reducció de ràtios d'estudiants», a més de reajustar la durada de les classes. Ara, el centre disposava d'un nou espai docent, la veïna Sala Casino. Així mateix, estrena una plataforma digital perquè en el cas de confinaments parcials es disposi d'un entorn virtual per impartir les classes.

D'altra banda, les reunions d'inici de curs amb les famílies s'han fet de forma telemàtica. L'escola, enguany, té places disponibles per a la franja d'alumnat d'entre 3 i 6 anys.