La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va demanar ahir segellar amb la resta de forces independentistes «un acord de país» que eviti que el Tribunal Suprem «marqui el tempo» sobre la política catalana mitjançant una eventual inhabilitació ferma del president de la Generalitat, Quim Torra.

«Davant d'aquest fet tan greu, no volem que sigui la Justícia espanyola la que marqui el tempo i hipotequi les institucions del nostre país», va afirmar Vilalta en roda de premsa telemàtica.

La dirigent d'ERC va assenyalar que, davant aquest hipotètic escenari, «la millor resposta serà aquella que es pugui consensuar» en el si de l'independentisme, si bé va deixar clar que la proposta d'ERC passa per «respondre a la repressió amb més democràcia».

«Les institucions segur que sempre estaran millor en mans de la ciutadania de Catalunya que en mans dels tribunals espanyols», va dir Vilalta en velada referència a una convocatòria electoral anticipada.

Va reconèixer que ja s'han mantingut «converses i contactes» amb JxCat sobre què fer si Torra és inhabilitat, però va lamentar que no s'hagi pogut traçar «una estratègia conjunta» fins al moment.

Segons el parer de Vilalta, el debat de política general del Parlament seria un bon moment per «expressar el consens» que s'hagi pogut assolir en el si de l'independentisme

Preguntada sobre quina opinió mereix a ERC la 'via Venturós' plantejada per la CUP, segons la qual Torra es mantindria simbòlicament en la presidència de la Generalitat però sense atribucions reals, va preferir no fer valoracions i parlar-ne en reunions allunyades del focus públic.

Amb tot, la CUP es va reunir ahir a la tarda amb JxCat i amb ERC, en ambdós casos per via telemàtica, per plantejar la 'via Venturós' en cas que el Tribunal Suprem inhabiliti de manera ferma per desobediència el president de la Generalitat, Quim Torra.

En concret, la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Maria Rovira, i la diputada anticapitalista Maria Sirvent havien de traslladar als dos partits independentistes que comparteixen executiu català la proposta que Torra exerceixi la presidència a l'ombra si el Tribunal Suprem acaba confirmant la seva inhabilitació .

Es tracta d'una opció que el diputat Carles Riera va batejar la setmana passada com a "via Venturós", en referència a la Montse Venturós, alcaldessa de Berga, que el 2018 va ser condemnada a sis mesos d'inhabilitació per no despenjar una estelada de la façana municipal i que va seguir exercint funcions polítiques de manera informal, mentre un altre regidor de la CUP assumia oficialment la signatura jurídica com a alcalde. Fonts de la CUP assenyalen, però, que el prioritari per a aquest partit anticapitalista és «pactar la data de les eleccions» i, així, aplicar la "via Venturós" fins que tinguin lloc els comicis.

Per part de JxCat, la seva portaveu, Elsa Artadi, ja va expressar ahir que convocar eleccions abans que el Suprem decideixi sobre la inhabilitació de Torra només «facilitaria la feina» a l'Estat, que en la seva opinió s'enfronta al «ridícul» si sanciona el president de la Generalitat. Artadi va afegir que «el més fàcil per a l'Estat espanyol és que després d'haver amenaçat i d'haver fet aquesta persecució completament desproporcionada contra la institució de la presidència de la Generalitat (...) diguéssim ara 'convoquem i ja veurem'. Creiem que l'estratègia correcta és esperar a veure què fa l'Estat, si segueix pel camí de la repressió». Artadi va dir que no convocar eleccions abans que el Suprem decideixi va en línia amb la «confrontació intel·ligent» que va defensar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a finals d'estiu. «Quan parlem de confrontació intel·ligent en gran part es refereix també a posar a l'Estat espanyol entre l'espasa i la paret, a posar-ho davant del mirall», va dir.