La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que no admeti a tràmit les més de 20 querelles interposades al llarg de l'estat d'alarma contra el Govern de Pedro Sánchez per la gestió de la pandèmia, en considerar que no es pot obrir una causa general contra l'Executiu.

En un informe de 300 pàgines, el tinent fiscal del Suprem, Luis Navaixes, aborda les vint querelles interposades contra els membres de l'Executiu de manera individualitzada sense entrar en consideracions genèriques encara que si comparteix argumentacions. Les querelles es dirigeixen en alguns casos contra el Govern al complet i en altres contra el president, Pedro Sánchez, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, o els ministres de Sanitat i Interior, Salvador Illa i Fernando Grande Marlaska, per delictes com a homicidi i lesions imprudent, prevaricació administrativa, contra la seguretat dels treballadors o desobediència. I encara que no ofereix una visió global de totes les querelles, si que adverteix en cinc d'elles que no es pot obrir una causa general contra el Govern o un ministre qualsevol.

De la mateixa manera que assegura que «resulta contrari a les regles de la lògica i la sana crítica pensar que el conjunt d'administracions que integren l'Administració pública espanyola, malgrat el seu diferent signe ideològic i polític, i dels diferents interessos en joc, van obrar, sense excepció, de manera poca diligent, atès l'estat de la ciència i la tècnica existents amb anterioritat al 14 de març». «Resulta encara més absurd -continua- pensar que no sols la totalitat de les administracions públiques espanyoles es van mostrar negligents en la gestió de la crisi del COVID-19, sinó també les administracions competents en matèria sanitària pertanyents a la resta de països del nostre entorn cultural».

Ja entrant en el cas concret, una de les més mediàtiques és la de Vox, que rebutja perquè «resulta palmari que mentre que els fets en ella relatats no resulten constitutius d'il·lícit penal, i a més no es fonamenten, més enllà de les meres manifestacions o elucubracions del denunciant, en principi de prova algun que justifiqui la incoació d'un procediment penal».