Nervis, corredisses, algun plor i, aquest any, a més, mascaretes, gel hidroalcohòlic i cues, algunes d'elles sense respectar la distància de seguretat, com s'ha vist, per exemple, a l'escola Fedac de Manresa, i en menor mesura al Sant Ignasi i al Bages. Aquesta és la imatge que ha deixat el retorn a les escoles i instituts dels 73.482 alumnes de 3 a 16 anys de la Catalunya Central que avui arrenquen un curs escolar 2020-21 molt atípic i marcat pels protocols anti-covid i, també, pel retrobament: alguns dels menuts feia més de sis mesos que no es veien, des de l'aplicació de l'estat d'alarma. Només una escola de les comarques centrals, el centre Ridolaina de Montellà i Martinet, a la Cerdanya, no obrirà pel positiu d'un docent.

A l'escola Joviat de Manresa hi han hagut cues a banda i banda de l'entrada, però amb la resignació de les famílies i bon humor. S'han establert torns per a l'accés de cada grup i això ha generat concentracions de persones esperant per entrar, ja que hi havia famílies amb fills que havien d'entrar al centre amb 10 o 15 minuts de diferència. Hi havia almenys cinc persones posant gel hidroalcohòlic als infants i indicant cap a on havien de dirigir-se. Segons pares consultats per aquest diari, tot i que el volum de gent que s'ha reunit a les portes del centre és notable, l'entrada s'ha fet de forma dinàmica i ràpida. En canvi, a la Fedac, com mostra el següent vídeo, desenes de persones han format una cua a la porta del carrer Dos de Maig i aquesta s'ha fet sense mantenir la distància de seguretat. A l'escola Bages, a les 9 del matí, també hi havia acumulació de persones a l'entrada. Això de portes en fora, ja que dins de les escoles ha primat l'ordre, la reorganització dels grups per complir ràtios, el gel, la mascareta i la presa de temperatura que marquen els protocols implementats pel Departament d'Ensenyament. Responsables d'algun centre on hi ha hagut acumulació de pares, mares i infants a les entrades han volgut recalcar a Regió7 que el comportament de les persones a l'exterior dels recintes escolars no és responsabilitat directa seva.

Cues a l'entrada de l'escola Fedac de Manresa

Cues a l'entrada de l'escola Fedac de Manresa

A l'escola Sant Ignasi de Manresa (vegeu vídeo de sota), tres portes han distribuït l'entrada dels alumnes. Tot i que, a primera hora, l'arribada ha estat esglaonada, aviat s'han anat ajuntant els pares i fills a les entrades. Als més petits i més grans els han pres la temperatura abans d'accedir al recinte, mentre que als de 1r, 2n i 3r de Primària els l'han pres a l'aula. S'han desdoblat els grups de dos a tres per mantenir les ràtios que recomana la Generalitat i el centre, que té un percentatge de famílies nouvingudes especialment destacat, ha tingut un reforç de dues mestres i dues tècniques.

Inici del nou curs a l'escola Sant Ignasi de Manresa

Inici del nou curs a l'escola Sant Ignasi de Manresa

A l'institut Pius Font i Quer, al carrer d'Amadeu Vives, també han fet una entrada esglaonada dels alumnes com a l'escola Sant Ignasi. El primer torn ha estat dels estudiants de primer d'ESO. Molts d'ells han fet ús de la franja verda que l'Ajuntament va pintar al carrer, de manera que tant els pares com els nous alumnes han pogut disposar de més espai per esperar que obrissin les portes. Tot i això, quan ja s'ha pogut entrar, els alumnes s'han aglomerat una mica (n'eren quasi 150), mentre que alguns pares esperaven a la vorera, més separats entre ells. Tots els alumnes portaven posada la mascareta i, abans d'entrar dins el recinte, se'ls ha pres la temperatura un per un.

A continuació, el terra del pati ja estava dividit en franges, indicades amb uns cartells amb la lletra de les classes, que suposaran, d'ara fins a final de curs, els grups de convivència dels alumnes. El director del centre, Valentí Grau, ha explicat amb un micròfon les normes i recomanacions per aquest nou curs, alhora que ha animat els estudiants a gaudir el màxim aquesta nova etapa.

Més accessos a l'escola Paidos

A l'escola Paidos de Sant Fruitós de Bages s'han habilitat quatre punts d'accés diferents al centre, cada un per a un cicle educatiu, fet que ha permès una entrada fluïda. El centre ha perdut enguany la zona d'aparcament i l'Ajuntament ha reservat per a ús prioritari per a pares i mares un pàrquing proper. Paral·lelament, un agent cívic controlava el correcte ús de la zona de 'pit lane' (la zona d'aturada dels vehicles) perquè les parades només duressin uns segons. Aquesta escola ha optat per prendre la temperatura als alumnes una vegada ja siguin a l'aula, un cop al matí un cop a la tarda.

A Avinyó es fan franges horàries per esponjar l'accés

A l'Institut Escola Barnola d'Avinyó el curs ha començat sense incidències destacades. L'entrada amb horaris esglaonats i per les diferents portes del centre no ha provocat grans acumulacions, ni a l'entorn ni a l'interior de l'edifici. Els alumnes han pogut accedir a l'escola sense dificultat i mantenint les distàncies de seguretat.

Els alumnes d'infantil i primària hauran de conviure els primes mesos de curs amb les obres d'ampliació del centre, que ocupen una part del pati on es construeix l'edifici que ha d'encabir els alumnes de secundària. A causa dels treballs els estudiants de primer i segon d'ESO s'han hagut de traslladar als edificis del Centre Cívic i de l'Aula de Música, la qual cosa també ha contribuït descongestionat l'escola.

Distància i evitar el contacte amb altres grups, també a Berga

Els centres educatius del Berguedà han començat un nou curs escolar aquest dilluns marcat per les mesures anti-covid. Al centre més gran de la comarca amb 600 alumnes, l'institut Guillem de Berguedà de Berga, l'estrena s'ha fet aquest matí d'acord amb allò previst: entrades esglaonades dels alumnes dels diferents cursos, distància a les aules i higiene de mans.

5

Nou curs a l'institut Guillem de Berguedà

Els primers en entrar a classe han estat els més joves, els de primer d'ESO. S'han concentrat al pati i d'allà cada tutor els ha anat a buscar per acompanyar-los a la seva aula, on enguany en comptes d'haver-hi 30 alumnes n'hi han entre 22 i 23. La raó és que cal que hi hagi una distància de metre i mig. Els tutors han anat explicant als estudiants les noves normes: mantenir les distàncies, netejar-se les mans amb gels desinfectants i evitar el contacte amb altres grups per reduir el risc de contagi de la covid-19.

Una escola de la Cerdanya ajorna l'inici del curs pel positiu d'un professor

El centre Ridolaina, de Montellà i Martinet, és un dels dos de Catalunya (l'altre és el Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts), que han posposat l'inici del curs perquè té el personal en quarantena per la covid-19. "Es va fer un cribratge de PCR a Puigcerdà, hi vam anar tots els mestres i un ha donat positiu. La resta, com que som contactes estrets, ens hem de quedar tots a casa", va confirmar la directora de l'escola Ridolaina, Gemma Bach, als micròfons de Rac1 ahir, diumenge. "Aquesta setmana està descartat fer classes. Tampoc sabem si ens posaran substituts per obrir o haurem de fer treball telemàtic", va afegir Bach.

L'Escola El Vinyet de Solsona engega un curs estrany però amb esperança

Solsona ha engegat el curs escolar d'enguany amb les idees molt clares pel que fa a les mesures de seguretat que cal seguir per minimitzar el risc de contagi de la covid-19. L'Escola El Vinyet, que acull a uns 220 alumnes, ha preparat quatre entrades diferents. L'entrada principal i una altra situada al mateix carrer han anat destinades als més petits, als infants de parvulari. També s'han habilitat dues entrades més al carrer Busa pels mitjans i els grans per tal d'evitar encreuaments entre cicles.

5

Primer dia de classe a l'Escola El Vinyet de Solsona

A més, a part de la divisió d'entrades s'han dividit els infants per grups de convivència amb els que compartiran aula. Fins passats 2/4 de 10 no han entrat tots els grups a les seves respectives aules.

Prop de 200 docents més

El professorat ascendirà a 6.324 professionals, 188 més que el curs anterior. Pel que fa a l'alumnat, hi ha un descens a infantil i primària però es registra un augment a secundària. Avui, un total de 4.642 nens i nenes iniciaran la seva etapa d'escolarització obligatòria a P3, 243 menys que fa un any. En conjunt, l'alumnat d'ensenyament infantil i primari suma 49.045 alumnes i es redueix respecte el curs passat, amb 597 estudiants menys. Per contra, en l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) aquest curs s'han matriculat 24.437 alumnes, 687 més que el 2019-2020. D'aquests, 6.324 s'incorporen a primer d'ESO, segons les dades facilitades pels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central.

El nou curs arrenca a les comarques centrals amb la incorporació de set nous instituts escola, 3 a la comarca d'Osona, 3 més a l'Anoia i un al Solsonès. En concret, en aquestes dues darreres comarques, es tracta de l'IE Renaixença dels Hostalets i Pierola, l'IE Castell d'Òdena, l'IE Piera i l'IE La Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys.