La disciplina gairebé militar, salvant les distàncies, que es va viure, ahir, a les escoles i instituts de portes endins va contrastar amb les cues i aglomeracions de bon matí de portes enfora, tot i que la gran majoria han organitzat les entrades i sortides esglaonades i repartides per totes les portes del centre escolar disponibles. Hi va haver casos i casos.

A fora del col·legi Sant Ignasi i de l'institut Pius Font i Quer de Manresa, que tenen cap a 400 i 700 alumnes, respectivament, es van formar grups de gent que estaven massa junts, però no la tirallonga de famílies d'altres llocs. És el cas de l'exterior de la Fedac i, en menys mesura, de l'escola Bages, dos dels dotze centres escolars on l'Ajuntament ha pintat de color verd un tram del terra a l'exterior de les entrades per guanyar espai públic per als vianants i evitar aglomeracions. Potser no el suficient. També al Pius hi és.

A Manresa ahir van començar curs 21 escoles públiques i concertades i sis instituts públics.

Les substitucions

Els respectius directors del Sant Ignasi i el Pius, Montse Martí i Valentí Grau, van posar de relleu que, tot i la feinada feta, encara hi ha aspectes que els generen preocupació, com la rapidesa amb què es portin a terme les substitucions en el cas que calgui enviar a casa algun mestre o professor per un possible contagi. Grau feia notar que el fet que les classes siguin de menys alumnes per complir les ràtios fa que calguin més professors i que, per tant, no n'hi hagi tants de guàrdia. En el mateix sentit, Sílvia Basora, cap d'estudis del Sant Ignasi, apuntava que «les noves mesures deixen tan poca gent sense tutoria que si hi ha mestres malalts, o fan les substitucions molt ràpides o serà molt difícil».

El director del Pius també es queixava que «hi ha companys que cobraran i d'altres que no per fer la mateixa tasca de tutors i això s'ha de solucionar». Definia amb la paraula «desbordament» els mesos que han passat des del tancament dels centres escolars fins ahir. Sobre aquest tema, Basora explicava que, per part de l'administració, han trobat a faltar, sobretot, «una comunicació molt més efectiva amb les escoles perquè sortia a la tele, o te n'assabentaves per gent de fora que hi sortia el [conseller d'Educació] Bargalló, i el correu oficial t'arribava al cap de tres dies. Aquesta manca de comunicació directa». Martí comentava que «el juliol vam fer un pla d'obertura que vam donar per bo» però que després els va arribar que les ràtios havien de ser de menys alumnes que els que tenien i el van haver de canviar «la darrera setmana d'agost».

Un termòmetre

Al Sant Ignasi les entrades i sortides es fan per tres portes diferents per als més petits, els mitjans i els grans. Abans d'entrar, els van prendre la temperatura -van dir que Ensenyament només els ha donat un termòmetre i que el centre s'ha ocupat de comprar-ne tres més- i els van donar gel hidroalcohòlic per a les mans. Les famílies també duien el document d'autoresponsabilitat. Martí es mostrava satisfeta de la resposta dels pares i mares. «La gent és responsable perquè hi ha famílies que ja van trucar la setmana passada dient que no venien perquè un company de la feina del pare havia donat positiu. Si tots som responsables anirà bé».

Agafar certa normalitat

Grau també utilitzava aquest mot per referir-se als alumnes, que en aquest centre hi van entrar per dues portes diferents: la principal i la d'emergència. A l'hora del pati, els d'un curs no coincidiran amb els altres nivells i a més cada grup estable té un lavabo assignat i no en podrà fer servir cap altre. El seu director es mostrava confiat que la responsabilitat serà compartida i que «tothom hi posarà de la seva part per complir aquests nous protocols». Al seu entendre, el més important a partir d'ara és que tant alumnes com professors tornin a agafar una certa normalitat. Assegurava que tot l'equip «en té moltes ganes, tot i la dificultat que se'ns ha imposat».

Al Sant Ignasi, on han estrenat curs amb dues noves mestres, més una educadora social -en procés de nomenament- i una tècnica d'integració social, la directora, tot i els nervis palpables del primer dia, també es mostrava del tot disposada a entomar el repte. Enguany, l'escola estrena pista poliesportiva i tancaments pagats per l'Ajuntament.