Unes 5.000 famílies catalanes no van portar ahir els seus fills a classe, en el dia d'inici del curs escolar 2020-21 a Catalunya, perquè consideren que no es donen les suficients mesures de seguretat per evitar contagis, segons l'entitat Així no tornem.

La portaveu d'aquesta plataforma, formada majoritàriament per famílies els fills de les quals pateixen patologies, Sesa Cameán, va confirmar que unes 3.000 famílies de l'entitat han decidit no portar els seus fills a classe i que tenen constància que s'hi han unit 2.000 famílies més.

Manuela Molina i José Antonio Domínguez són membres de la plataforma i pares de dos fills de 9 i 5 anys. El primer, sense cap patologia, va anar ahir a l'escola perquè «la ràtio del grup és baixa i creiem que es poden mantenir les mesures de seguretat», reconeixien a Efe. No obstant això, el problema està en el fill més petit, afectat per una traqueotomia, que és un procediment quirúrgic realitzat per crear una obertura dins la tràquea a través d'una incisió executada al coll i la inserció d'un tub o cànula per facilitar el pas de l'aire als pulmons. En aquest cas, els pediatres «ens han recomanat que el nen no vagi a classe» però «s'han negat a estendre un certificat argumentat els riscos sanitaris» perquè «no es donen circumstàncies, com que el nen acabi de sortir del quiròfan, ni té moltes secrecions».

Els pares prefereixen esperar unes dues setmanes abans que el seu fill vagi a classe per veure com evoluciona la pandèmia, després de l'activació ahir de l'activitat escolar. En cas que el nen assisteixi a l'escola, els pediatres «ens han recomanat que porti mascareta a la boca i a la tràquea», expressen els progenitors. «En el cas del nostre fill, també seria recomanable que portessin la mascareta la resta d'alumnes del seu grup», van expressar els pares seguint les recomanacions dels pediatres, però «en l'etapa d'infantil no és obligatori portar-la». Per a aquesta família, la solució «hagués passat per comptar amb grups més petits d'alumnes, amb 10 o 15 nens», però «en el cas de la nostra escola, la ràtio es manté com en el curs passat, amb 23 nens», apunten.

Per la seva banda, Ana Ibáñez, que és mare d'un nen de 10 anys i una nena de 5 amb diabetis, ha reconegut que els seus fills no assistiran a classe «fins que no es donin més garanties de seguretat». Per això, ni la seva filla menor, «amb el sistema immunològic debilitat», ni el seu fill gran «sense patologia, però per evitar que s'encomani a la seva germana, assistiran a classe», reconeix Ibáñez. La mare espera que «millorin les garanties sanitàries» i si això no passa «farem educació a casa», el que «esperem que Educació avali» ja que «estem en una situació d'incertesa en què el dret a la salut dels nostres fills és prioritari».