L'expresident català Artur Mas va trencar ahir el seu silenci per anunciar que continua al PDeCAT i que no se sumarà per ara a JxCat, el nou partit de Carles Puigdemont, per no ser «partícip d'una separació» en el si de l'independentisme, «esquerdes» que el fan sentir «trist, decebut i emprenyat».

Aquesta decisió de Mas arriba després de molts mesos en què l'expresident no ha parlat per «no perjudicar» un possible acord dins de l'espai de JxCat: «Si jo parlava, en els moments de la negociació les meves paraules podien ser malinterpretades o fins i tot utilitzades per raons una mica espúries, per raons interessades, per raons partidistes, per presentar-me com a culpable o responsable de qualsevol desgavell que hi pugui haver».

Ara, segons Mas, «han passat coses» que l'han portat a posicionar-se públicament, entre elles la crisi de Govern impulsada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va provocar la sortida de l'única consellera que mantenia el carnet del PDeCat del Govern, Àngels Chacón -una figura «emblemàtica» -, una decisió que, per a Mas, «no és neutra ni gratuïta». Mas va qüestionar que Torra hagi remodelat el Govern per, segons va dir, lluitar millor contra la pandèmia «tocant només una part» de l'executiu català, en referència al fet que no va reemplaçar cap conseller d'ERC.

Tot i la negativa de Mas d'incorporar-se a JxCat, va avisar que ell no confrontarà amb Puigdemont -a qui va dir que no es penedeix d'haver-lo nomenat el seu successor- i que a partir d'ara potenciarà el seu perfil institucional com a expresident, treballant per «refer» la unitat de l'independentisme. «Si no hi ha unitat dins el projecte sobiranista ningú ens prendrà seriosament. Ni a Madrid, ni fora de Madrid, ni a Brussel·les. (...) Sense unitat ens quedarem en autonomia i cada vegada més residual», va alertar l'expresident, que continua «convençut» que hi ha «fórmules» per superar aquestes «esquerdes» que s'han obert en els últims quatre anys.

«El meu espai polític, que és el que més ha predicat i més coses ha fet per garantir aquesta unitat del projecte sobiranista, és difícil parlar d'unitat de cara als altres quan dins no aconseguim garantir-la del tot», va apuntar un Mas que vol exercir de «pont» cap a totes les sensibilitats però preservant-lo «del combat polític».

Mas també va aclarir les incògnites que sobrevolaven sobre el seu futur polític, ja que s'especulava amb la seva possible tornada a la primera línia, cosa que va descartar rotundament perquè va dir que no vol formar part ni de cap llista electoral, ni de la Generalitat, ni tampoc ostentar cap càrrec en el PDeCat.

Des del JxCat, la seva portaveu, Elsa Artadi, va expressar «màxim respecte» a la decisió de l'expresident va dir dit que veu «molt encertat» que Mas opti per accentuar el seu «perfil institucional». En roda de premsa telemàtica, Artadi també va celebrar que Mas vulgui «seguir treballant per la unitat de les forces independentistes allà on pugui estar» i de fer-ho «al costat» de Puigdemont, «com ha fet sempre».

En un breu missatge al seu compte de Twitter, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va afirmar estar «agraït» pel fet que Mas segueixi «sent part del projecte polític» del seu partit i va expressar el seu «respecte absolut» a les paraules de l'expresident.