Els ciutadans xinesos podrien començar a ser vacunats contra la covid-19 al novembre o desembre pel fet que les proves clíniques s'estan duent a terme sense contratemps, va afirmar una experta del Centre per al Control i Prevenció de Malalties de la Xina (CDC) citada ahir per la premsa oficial.

L'assessora en cap de bioseguretat del CDC, Wu Guizhen, va mostrar el seu convenciment que les vacunes contra la malaltia causada pel coronavirus SARS-CoV-2 podrien tenir efecte entre un i tres anys, apunta el diari estatal Global Times. Ara com ara, cinc de les nou vacunes que han aconseguit la tercera fase de proves clíniques són desenvolupades per la Xina, per la qual cosa Wu va assegurar que és el país asiàtic el que està «liderant» la carrera per descobrir-la. De fet, l'experta va prendre part en un dels assajos duts a terme al país: «Em van injectar una vacuna a l'abril, vaig ser voluntària en les proves. Em trobo bé ara mateix», va explicar.

Sobre la fabricació de les vacunes, Wu va dir que experts de la Comissió Nacional de Salut estan revisant «de manera intensiva» les plantes de producció, i que ara com ara dues ja han rebut llum verda per part de les autoritats.

En tractar-se d'un virus «d'alt risc», l'experta apunta que és imperatiu que les vacunes es produeixin en un entorn de pressió negativa que impedeixi que el patogen pugui ser filtrat a l'exterior o a altres sales. Pequín va aprovar l'ús d'emergència de les vacunes per als sanitaris i altres sectors el juliol pel que la població en general no seria la primera a rebre la injecció al novembre, si finalment es concreta aquesta data.

Segons va explicar un directiu del Grup Nacional de Biotecnologia de la Xina (CNBG), desenvolupadora de dues dels sèrums immunitaris xinesos que estan en la fase tres de proves clíniques, ja s'han administrat almenys dues vacunes experimentals a «centenars de milers de xinesos» sense contagis ni efectes secundaris.