El Tribunal Constitucional ha rebutjat suspendre cautelarment les condemnes de 13 i 12 anys de presó, així com les inhabilitacions imposades a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i a l'exconseller Raül Romeva pel procés independentista de Catalunya.

En una interlocutòria, el tribunal de garanties desestima la mesura cautelar sol·licitada per la defensa dels condemnats, que va recórrer en empara al Constitucional perquè anul·lés les condemnes que els va imposar el Suprem per sedició en concurs amb malversació en el procés. Ja ho va fer amb la majoria dels condemnats a penes de presó en aquesta causa, si bé la decisió respecte a Junqueras i Romeva es va postergar atès que quedaven pendents unes sol·licituds de recusació dels magistrats, que van ser rebutjades el passat mes de juny.

Segons la doctrina del tribunal, només se suspenen les condemnes quan les penes de presó són inferiors a cinc anys. Per sobre es consideren greus. Junqueras va ser condemnat a 13 i Romeva a 12.

Igualment el tribunal rebutja suspendre la inhabilitació no només per les altes condemnes, sinó també per la naturalesa dels delictes i la importància dels càrrecs públics que ostentaven tots dos quan es van cometre els fets a la tardor del 2017.

La defensa de Junqueras va esgrimir també entre els seus arguments la immunitat parlamentària de la qual hauria d'haver gaudit Junqueras en ser elegit eurodiputat, una garantia que el Suprem ja va dir que no podia haver evitat el seu enjudiciament i que tampoc va suposar «un blindatge» davant de la sentència que el va condemnar. Així ho va manifestar el tribunal que va jutjar Junqueras en resposta a la consulta que el Suprem havia formulat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va assenyalar -depsrés de la sentència del procés- que s'havia d'haver reconegut a Junqueras la condició d'eurodiputat des de la proclamació dels resultats dels comicis europeus.