Els hospitals de La Paz i La Princesa van començar ahir a administrar a un grup de voluntaris les primeres dosis de la vacuna contra la covid que desenvolupa la farmacèutica estatunidenca Janssen, els primers resultats de la qual sobre la generació d'anticossos enfront del virus es preveu conèixer-los en uns quatre mesos.

La vacuna consisteix a injectar un adenovirus amb una seqüència del coronavirus SARS-CoV2 sense capacitat de replicar la malaltia i que produeix anticossos per a neutralitzar el virus.

Amb anterioritat, aquest mateix adenovirus (porcí) s'ha provat en més de 90.000 pacients de tot el món per al disseny de la vacuna de l'ébola o de la malària, han explicat el cap del servei de Farmacologia Clínica de la Princesa, Francisco Abad, i Alberto Borobia, coordinador dels assajos clínics a La Paz i investigador principal d'aquest assaig, en el qual també participa l'hospital Marquès de Valdecilla de Santander. En aquest primer assaig clínic a Espanya participen 550 voluntaris, entre joves i adults, de tres països, dels quals 190 corresponen a Espanya (40 en Valdecilla, 75 a La Paz i 75 en La Princesa).

L'estudi acabarà en 14 o 16 mesos, però es realitzaran anàlisis intermèdies i «possiblement en quatre mesos tenim dades de resposta d'anticossos, i les dades de seguretat a curt termini ho tindrem a final d'any», va informar el doctor Abad. Els voluntaris van ser seleccionats la setmana passada i a tots ells se'ls va fer la prova PCR i la serologia per a confirmar que no han tingut infecció prèviament.

Hi haurà tres nivells de dosis: baixa, mitjana i alta, així com quatre possibilitats de repetició. Alguns només rebran una única dosi; uns altres, només placebo; uns altres una dosi al mes; alguns, als dos mesos i altres, als tres mesos. L'objectiu, va manifestar Abad, és «buscar la pauta de nivell de dosi i intervals de repetició que produeix una millor resposta d'anticossos».

A la fase dos, que acaba de començar a Espanya, Holanda i Alemanya, l'ha precedida la fase 1, en la qual van participar Bèlgica i els EUA i en la qual es van obtenir bons resultats. Donada la urgència de disposar d'una vacuna contra la covid-19, no s'esperarà a la finalització de la fase 2 per a començar la fase 3 (el fàrmac es verifica en un major nombre de persones), la qual cosa es produirà entorn de finals d'any.

«A mitjan any que ve pot ser que hi hagi una vacuna autoritzada de forma anticipada», diu Francisco Abad.