El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, s'han reunit aquest dimecres a la zona de la vicepresidència segona del Congrés dels Diputats per abordar l'escenari polític a Catalunya i a Espanya. La reunió s'emmarca en una ronda de contactes del vicepresident segon del govern per provar d'acostar posicions amb els socis de la investidura de Pedro Sánchez i fer viable una negociació pressupostària. Les reunions d'Iglesias, que també es trobarà aquest dimecres amb Bildu, van en paral·lel a les que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, manté amb les formacions i que la portaran també aquest dimecres a reunir-se amb ERC.

El propi Rufián va anunciar la reunió aquest dimarts en roda de premsa. Va assegurar que tots dos havien de parlar de "l'escenari que s'obre" i de la situació política actual i futura. El portaveu dels republicans a Madrid ha insistit aquest dimecres en declaracions a TVE que la seva formació demana diàleg sobre la situació a Catalunya, perquè "l'única manera de solucionar aquest conflicte és parlar, dialogar i reconèixer l'altre".

En tot cas ha afirmat que per a un hipotètic acord sobre pressupostos primer el govern espanyol hauria de complir el seu primer compromís respecte a la taula de diàleg. També ha advertit sobre els plans de l'executiu de Sánchez de pactar els pressupostos amb Cs, perquè "no és el mateix fer-ho amb un partit progressista -en referència a ERC- que amb un partit que governa amb Ayuso a Madrid i amb Vox a Andalusia".

Segons Rufián les dues reunions que manté aquest dimecres amb Iglesias al matí i amb Calvo a la tarda formen part de la "normalitat". "Crec que és bo que els partits polítics parlin i crec que compartirem visions", ha afirmat abans de reclamar de nou que es convoqui la taula de diàleg.

En tot cas ha apuntat que en aquests moments qui està bloquejant la taula de diàleg és l'entorn de JxCAT, que té "un embolic intern enorme". "Ho respectem", ha dit, "cadascú té els seus plans i la seva problemàtica interna, i quan estiguin preparats segurament ens podrem reunir".

La Moncloa va restar importància aquest dimarts al fet que Iglesias estigui fent una ronda de contactes en paral·lel a la de Calvo. La pròpia vicepresidenta del govern espanyol va afirmat que "qualsevol membre del govern pot parlar amb els grups parlamentaris". "Forma part del que per nosaltres és habitual", va dir.