Israel va establir formalment ahir relacions diplomàtiques amb dos regnes del Golf Pèrsic, Unió dels Emirats Àrabs (EAU) i Bahrain, amb la signatura d'uns acords que obren una esquerda en el consens àrab respecte a com avançar cap a un Estat palestí i reforcen la pressió a l'Iran.

El president dels EUA, Donald Trump, va encapçalar la cerimònia de signatura dels històrics Acords d'Abraham, negociats amb la mediació de la Casa Blanca i amb els quals el mandatari espera generar una onada de nous pactes entre Israel i els seus veïns àrabs, a més d'aconseguir el Premi Nobel de la pau.

«Som aquí aquesta tarda per canviar el rumb de la història. Després de dècades de divisió i conflicte, marquem l'alba d'un nou Orient Mitjà», va dir Trump durant la cerimònia de signatura al jardí sud de la Casa Blanca.

L'acte va convertir la Unió dels Emirats Àrabs i Bahrain en el tercer i quart país àrab, respectivament, que estableixen relacions diplomàtiques amb Israel, després d'Egipte (1979) i Jordània (1994).

La decisió d'Emirats Àrabs Units, que va anunciar el seu acord amb Israel el passat 13 d'agost, i de Bahrain, que la va fer pública tot just divendres passat, va suscitar crítiques dels palestins, que van acusar tots dos regnes d'haver trencat el consens àrab que consistia a aïllar Israel fins que acabi l'ocupació militar dels seus territoris.