La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va assegurar ahir que la seva formació vol negociar els pressupostos del 2021 amb el Govern central, tot i que amb «precaució», ja que Catalunya en la seva opinió sempre surt perjudicada en els comptes, i assegura que ho farà en «unitat garantida» amb el PDeCAT.

Després de reunir-se durant poc més d'una hora amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, al Congrés, la diputada catalana, en roda de premsa, va insistir que no hi haurà desmarcatge dels quatre parlamentaris del PDeCAT. Aquesta formació i JxCat han expressat durant les últimes dates una sèrie de discrepàncies que els han posat a la vora de la ruptura, arran especialment de la nova organització afavorida per Carles Puigdemont. Borràs, que va anar a la reunió amb el representant del PDeCAT Ferran Bel, va tancar l'especulació que s'havia creat sobre que els diputats d'aquestes últimes sigles tinguessin perfil propi en, per exemple, la negociació pressupostària. «La unitat de JxCat i el PDeCAT està garantida», va recalcar.

La presa de contacte amb Calvo va servir perquè les dues parts dialoguin sobre diversos assumptes d'actualitat. Un d'ells va ser «l'aberració democràtica» que podria produir-se, al seu entendre, si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat pel Tribunal Suprem. La portaveu de JxCat va transmetre a la vicepresidenta que la confirmació de la inhabilitació obriria «un escenari inèdit». Un altre tema sobre el qual van conversar, segons va explicar Laura Borràs, va ser «el caire» que estan prenent els debats al Congrés a causa de les «barbaritats de l'extrema dreta».

D'acord amb la versió de Borràs, la vicepresidenta va demanar a JxCat que estigui «obert» a seguir dialogant per als pressupostos.