Sota el nom de «La crisi de la música en directe: una foto actualitzada», el Mercat de Música Viva de Vic va organitzar ahir un seminari web per exposar en quina situació es troba el sector de la música en directe. Els participants van coincidir a afirmar que el sector està molt «tocat» i que es troba davant d'un «panorama desolador». Guillem Arnedo, president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya i vicepresident de l'Acadèmia Catalana de la Música, va dir que la situació «és pitjor de la que ens esperàvem a l'inici de la pandèmia».

Lali Pujol, de l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), va constatar que «l'afectació és enorme». «Les empreses ja vam patir la crisi del 2008, de la qual ens va costar molt recuperar-nos i moltes es van quedar pel camí», va lamentar Pujol, que va dir que «quan semblava que ens en sortíem ha arribat aquesta crisi totalment externa que és molt més gran del que ens podíem arribar a pensar».

Els professionals de la producció musical., tècnics de so i d'il·luminació, també fan un crit d'alerta. Robert Ballester, portaveu del sindicat Tecnicat, va dir que la caiguda de feina «ja va començar al febrer amb la cancel·lació del Mobile World Congress» i «hem estat tot l'estiu a zero». «Estem molt angoixats perquè econòmicament estem al límit», va lamentar Ballester, que va denunciar que «les ajudes que hi ha s'acaben al setembre i, a més, tampoc ens permeten sobreviure».

Naiara Lasa, de la Sala Apolo, es va mostrar molt contundent i va dir que les sales «estan en perill d'extinció», ja que «cada mes tenim despeses però amb una activitat que ens dona zero ingressos». Lasa va dir que «les poques sales que han decidit fer alguna petita activitat ho han fet per resistència cultural perquè els números no surten de cap manera». De la seva banda, la directora artística del Canet Rock, Laura Duran, va dir que «els grans festivals serem els 'ultimíssims' a tornar» i creu que s'hauran de «començar a reinventar» i a «creuar els dits perquè el juliol de l'any que ve la situació sigui diferent».