El president de la Generalitat, Quim Torra, es va enrocar ahir davant el clam dels seus socis de govern, ERC, i de l'oposició a favor que convoqui ara unes noves eleccions a Catalunya abans que pugui ser inhabilitat. Torra tenia l'oportunitat d'anunciar, en un marc solemne com és el debat de política general que cada any celebra el Parlament, quins són els seus plans davant la seva possible inhabilitació, però no va voler donar més que una pista: la seva resposta no passa per convocar eleccions abans que es vegi forçat a deixar la presidència.

Vint-i-quatre hores abans d'assistir al Tribunal Suprem a la vista del recurs contra la seva inhabilitació (vegeu desglossat), Torra va denunciar que aquesta legislatura pot quedar «marcada pel cercle perfecte de la repressió»: es va iniciar amb «Mariano Rajoy impedint l'elecció» de Carles Puigdemont com a president i «pot acabar amb la destitució d'un altre», ja amb Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a l'Executiu.

No va voler revelar què pensa fer si un Estat amb «set de venjança» l'acaba inhabilitant i el Govern queda en funcions sense un horitzó clar, tot i que va afirmar: «Serviré el meu país fins a les últimes conseqüències i fins a l'últim minut de la meva presidència».

Torra va fer cas omís de les crides d'ERC i la CUP a acordar una data electoral abans que pugui ser inhabilitat, el que va enervar els seus socis de Govern i va visualitzar de nou la divisió estratègica entre les forces independentistes.

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, va alertar que «seria una irresponsabilitat» no pactar la resposta a una inhabilitació i va instar Torra a no deixar-se portar per càlculs «electoralistes» i a no «aprofitar-se del Govern per desgastar el seu company de viatge» en l'executiu català.

Crítiques de l'oposició

El diputat de la CUP Carles Riera va puntualitzar que no demana que Torra convoqui eleccions abans de la inhabilitació, sinó que pacti ara la data d'uns comicis que veu necessaris davant el «desgast, bloqueig i desgavell» del Govern. En la rèplica, Torra no va fer cas de les crides d'ERC i la CUP i va apel·lar a les forces independentistes per reprendre la «unitat estratègica per culminar el procés cap a la independència». «Mai em trobaran en una disputa entre partits, la meva única disputa és amb l'Estat espanyol. Mai em trobaran llançant retrets, el meu únic retret és a l'Estat espanyol», va dir.

Per la seva banda, el cap de l'oposició i president del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va dir que negociarà amb la resta de forces opositores possibles fórmules per evitar que Torra «se surti amb la seva i bloquegi Catalu-nya» després de la seva inhabilitació. «Adeu, senyor Torra», li va repetir el candidat de Cs a les eleccions catalanes, en la vigília de la vista al Suprem.

D'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va acusar Torra de voler allargar la legislatura per «càlculs partidistes» i va demanar que sigui «coherent» i convoqui eleccions com més aviat millor perquè la continuïtat del seu Govern és un «error».

La presidenta de Catalunya En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va apressar Quim Tor-ra a «rectificar» i convocar eleccions per evitar que Catalunya tingui en les pròximes setmanes «dos presidents simbòlics, i cap d'ells efectiu».

El president del PPC, Alejandro Fernández, va demanar a Torra que «no boicotegi» els catalans amb un «bloqueig institucional sense precedents» si és inhabilitat, perquè Catalunya no ha de pagar per un «problema personal».

Per la seva banda, el president del grup de JxCat, Albert Batet, va dir que «pactar la data electoral no és la solució que mereix» Catalu-nya davant una possible inhabilitació del president, i va afirmar que només hi veu dues opcions: «O confrontació o rendició».