El president català, Quim Torra, ha reivindicat, hores abans d'anar al Tribunal Suprem, la polèmica pancarta a favor dels encausats pel procés que li pot costar la inhabilitació: "Doncs sí, llibertat presos polítics i exiliats".

En una instantània que ha compartit Torra a través de Twitter es veu el balcó de Palau de la Generalitat amb la pancarta amb el missatge "llibertat presos polítics i exiliats", en català i anglès, al costat d'un llaç groc.

El Tribunal Suprem veurà aquest dijous el recurs que Torra va interposar després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el condemnés a any i mig d'inhabilitació per haver desobeït l'ordre de retirar símbols partidistes d'edificis públics durant la campanya electoral de les eleccions generals d'abril del 2019.

Suport de Puigdemont, presos i diputats

L'expresident català Carles Puigdemont, presos del procés i diputats independentistes han expressat el seu suport al president de la Generalitat, Quim Torra, hores abans de la vista al Tribunal Suprem que haurà de decidir si confirma la seva inhabilitació per desobediència.

Al desembre del 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar Torra a una pena d'any i mig d'inhabilitació per negar-se a retirar símbols que es consideraven partidistes, com una pancarta a favor dels "presos i exiliats", dels edificis públics en període electoral.

Hores abans que el Suprem vegi el recurs del president català a la seva condemna, el seu predecessor, Carles Puigdemont, ha escrit a les xarxes socials: "Avui el president de la Generalitat està davant la justícia espanyola per exercir un dret fonamental. No ho normalitzem, no deixem que la repressió banalitzi drets fonamentals. Molta força, president".

Un altre missatge de suport a Torra l'ha llançat el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, que ha lamentat que, tot i que "en un país normal penjar una pancarta no hauria de ser delicte", "a l'Estat espanyol és motiu suficient per inhabilitar un president ".

Twitter també ha estat la plataforma escollida per alguns dels presos del procés, que van ser jutjats pel TS, per fer costat a l'actual president de la Generalitat.

"Un Estat que impedeix jutjar personatges com Martín Villa i veu normal jutjar un president de Catalunya per una pancarta, ja ho diu tot sobre el seu nivell de qualitat democràtica i drets i llibertats. Molta força i dignitat", ha escrit l'exconseller Jordi Turull.

Un altre pres de JxCat, Josep Rull, ha escrit: "El poble de Catalunya, a través del Parlament, és l'únic que pot nomenar -i eventualment destituir- els presidents de la Generalitat. Tot el suport, president".

Per la seva banda, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, també de Junts, ha publicat: "Potser ja n'hi ha prou d'intentar culpabilitzar el president Torra de la seva inhabilitació. Va posar la pancarta i es va negar a retirar-la, però això no és cap delicte. Fer caure la Generalitat per aquest fet és absolutament desproporcionat aquí i a qualsevol democràcia".

Diputats de JxCat com Gemma Geis o Albert Batet també han expressat el seu suport a Torra.

Des del compte oficial de la CUP han exposat: "Cap tribunal pot silenciar la solidaritat. Tampoc la llibertat d'expressió. Avui és Quim Torra, demà pot ser qualsevol".