El president del Parlament, Roger Torrent, ha avançat que activarà el compte enrere cap a les eleccions si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat en ferm pel Tribunal Suprem i no hi ha cap candidat a la investidura per substituir-lo. "És el que marca la llei i el reglament del Parlament", ha assegurat en una entrevista al programa 'L'hemicicle' que s'emetrà demà divendres per 'Catalunya Informació'. Torrent afegeix que l'independentisme ha de procurar no debilitar les institucions en un moment "tan greu" com l'actual i ha avisat que seria "molt poc responsable" que no s'acordessin els passos a seguir fins al final de la legislatura.

Si tal com es preveu el president Torra no convoca eleccions abans de la seva probable inhabilitació ferma i tampoc no hi ha cap candidat per substituir-lo, la investidura es declararia fallida i començaria a corre el termini cap a les eleccions. Concretament, serien dos mesos fins a la convocatòria dels comicis, que se celebrarien 54 dies després. Així doncs, la data de les eleccions seria gairebé quatre mesos després que la legislatura es declarés fallida.

"Hem de procurar no debilitar nosaltres mateixos les institucions en un moment tan greu com el que estem vivint. Hem de ser útils a la ciutadania", ha defensat Torra per després argumentar que la llei de la presidència i el reglament del Parlament són molt "clars i diàfans" sobre els terminis en cas que no hi hagi candidat per substituir Torra. De moment, es dona per fet que cap partit independentista en presentarà un, i caldrà veure què fan els partits de l'oposició.

"Sabem que el Suprem no impartirà justícia sinó venjança. Es pot donar la inhabilitació i seria molt poc responsable que no afrontéssim conjuntament i acordéssim els passos d'ara finals al final de la legislatura", ha insistit.

Arribada de Torra al Suprem

El Tribunal Suprem ha iniciat poc després de les 12.00 hores la vista que revisarà la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per no fer cas a l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que l'obligava a retirar les pancartes de suport als presos del procés dels edificis públics.

El president català, que segueix la vista des dels bancs del públic ja que no intervindrà en la vista, ha arribat cap a les 11.30 hores a la plaça de la Vila de París de Madrid, on es troba la seu del Suprem, on l'ha rebut el cap de protocol de l'alt tribunal.

A la seva arribada l'esperaven, en mostra de suport, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; els portaveus al Congrés dels Diputats de JxCat i ERC, Laura Borràs i Gabriel Rufián; diputats com Antoni Castellà (Demòcrates), Sergi Miquel (PDeCAT) i Albert Botran (CUP), i els líders de les entitats independentistes Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana (ANC), Marcel Mauri i Elisenda Paluzie, respectivament.

A la vista intervindran la fiscal Pilar Fernández i els lletrats de la defensa i de l'acusació popular exercida per Vox, que exposaran els seus arguments en relació amb el recurs que va presentar Torra contra la seva condemna a inhabilitació, en el qual invoca que va mantenir la pancarta en exercici del seu dret a la llibertat d'expressió.

El 19 de desembre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar Torra a any i mig d'inhabilitació per un delicte de desobediència per no retirar símbols que la Junta Electoral Central considerava partidistes, com els llaços grocs, en període electoral.

En no ser ferma, la sentència no s'ha executat encara i serà el Suprem el que tingui l'última paraula sobre la inhabilitació, tot i que la sala no té previst notificar la seva resolució després de la vista d'aquest dijous.

L'episodi més significatiu del xoc que van protagonitzar el president i la JEC durant la campanya de les eleccions generals d'abril de 2019 va ser arran d'una pancarta que penjava de la balconada de Palau de la Generalitat, en què es demanava la llibertat de "presos polítics i exiliats ", en al·lusió als líders independentistes a la presó.