«Existeix una opinió majoritàtia en la qual es considera que els estudis de lletres no donen accés a professions valorades socialment». Amb aquestes paraules s'expressa el professor Ricardo Alcalde a l'hora de valorar el moment actual que travessa el seu àmbit en el món educatiu. Actualment imparteix classes de llengua i literatura castellana als alumnes d'ESO i de batxillerat de l'institut Pius Font i Quer de Manresa.

Alcalde ja acumula trenta-quatre anys d'experiència en el món de la docència. El seu amor per la llengua i la literatura va començar durant l'adolescència, quan una professora li va saber transmetre amb passió i entusiasme la història de la seva llengua. I així va ser com anys més tard va decidir cursar els estudis de Filologia Hispànica.

El filòleg considera que, en èpoques passades, la professió tenia un cert prestigi i era admirada per determinats sectors de la societat. No obstant, la importància que anys enrere es donava a aquesta professió ha desaparegut amb el pas dels anys, fins al punt que el professor afirma: «La concepció general és que les opcions de treball i de promoció són més limitades en l'àmbit de les lletres. D'altra banda, també existeixen dubtes sobre si són estudis útils, que serveixin per a alguna cosa productiva».

També destaca la importància de valorar la llengua. «Si tenim un millor domini lingüístic, més gran serà el coneixement sobre nosaltres mateixos, els altres i el món que ens envolta. Una societat fonamentada en el bon ús de la paraula és una societat sana, pacífica i tolerant».