El vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, ha demanat al Govern de Pedro Sánchez que «s'impliqui de manera contundent en el control de l'epidèmia a Madrid», però no ha avançat cap de les noves restriccions previstes per l'Executiu regional, que previsiblement es donaran a conèixer avui.

«És absolutament impossible resoldre una epidèmia d'aquestes característiques només des d'un govern regional», va dir en una compareixença online, convocada amb menys d'una hora d'antelació i sense possibilitat de plantejar preguntes. Aguado va reconèixer que «la realitat de l'epidèmia a la Comunitat de Madrid està empitjorant i que necessitarem fer més esforços». No obstant això, va assegurar que el Govern regional «no abaixa els braços» perquè, «encara que la situació estigui empitjorant, som a temps de poder controlar la corba si tots som capaços de donar-nos una treva política».

Aguado considera «necessari i urgent» que el Govern «s'impliqui de manera contundent en el control de la pandèmia a Madrid», com li ha traslladat a la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, que té el seu «total suport».

El ministeri de Sanitat va notificar ahir 11.291 nous contagis per coronavirus, 4.541 en les últimes 24 hores, amb el que la xifra total d'infeccions s'eleva a 625.651 i la de morts a 30.405, amb 262 morts més que ahir. Igual que en dies passats, la Comunitat de Madrid, que va informar de 3.841 nous positius, acumulava el 35% dels contagis de les 24 hores anteriors (1.613).

Segons un informe recent de la Comunitat de Madrid, la regió té una incidència acumulada de 598 casos per cada cent mil habitants en els últims 14 dies, i a la capital és de 673, amb 21.991 positius en aquest període.

No obstant això, alguns dels seus districtes superen els mil casos. És el cas de les tres zones més afectades al sud: Puente de Vallecas (1.240), Villaverde (1.157) i Usera 1.155; darrere els segueixen Carabanchel (884)- Ciudad Lineal (876), San Blas (751) i Centro (750), amb dades del 15 de setembre.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va considerar ahir «preocupant» la situació de la pandèmia a la Comunitat de Madrid, però creu que encara hi ha recor-regut per adoptar «mesures eficaces» sense necessitat de decretar l'estat d'alarma a la regió.

En un acte a la base de Torrejón, Illa va informar que està «en permanent contacte» amb totes les comunitats i en particular amb Madrid, amb la qual manté una «relació fluida». Preguntat per si el Govern aconsella decretar confinaments selectius, Illa va insistir que aquest tipus de mesures correspon a les comunitats i va apostar per adoptar les mesures «que facin falta» per controlar la pandèmia, mesures això sí, «eficaces».

L'OMS alerta Europa

El director regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, va alertar ahir que actualment la transmissió del coronavirus a Europa està sent «molt greu», atès que els casos setmanals han superat els notificats quan la pandèmia va registrar el seu pic màxim al març.

En roda de premsa, Kluge va assenyalar que més de la meitat dels països europeus han experimentat un creixement del 10% dels casos de covid-19 i, d'aquests, set han doblat la incidència d'infectats. «Encara que aquests nombres reflecteixen la realització de més proves, també mostren taxes alarmants de transmissió en tot Europa», va detallar.