La Comunitat de Madrid, la més afectada d'Espanya per la pandèmia de covid-19, posarà en marxa dilluns que ve una sèrie de restriccions a la mobilitat en 37 àrees sanitàries en les quals viuen més de 850.000 persones.

La tercera part dels contagis registrats a l'Estat en les anteriors 24 hores s'havia produït a Madrid: 1.553 dels 4.697 casos totals. La incidència acumulada de casos, les morts i la tensió hospitalària són bastant més grans en aquesta comunitat que en la resta de l'Estat.

Davant d'aquesta situació, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar ahir la limitació de les reunions a sis persones en tota la regió i restriccions en 37 àrees sanitàries de la capital, Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de Enmedio, Parla, Getafe, San Sebastián de los Reyes i Alcobendas. Es tracta de zones amb una incidència acumulada del virus superior a 1.000 casos per 100.000 habitants (la mitjana estatal és de 267,8), on viuen 855.000 persones, el 13% de la població de la regió, i en la qual es registren el 24% total de positius de la comunitat.

En aquests llocs es restringeixen a partir del dilluns els moviments dels ciutadans (excepte desplaçaments per motius laborals, sanitaris o educatius), es tanquen els parcs, es limiten capacitats i horaris de restaurants a les 22 hores. «Sabem que venen setmanes difícils, moments molt complicats», va reconèixer la presidenta de la Comunitat de Madrid, que va assenyalar l'incompliment de quarantenes i l'excés de confiança en entorns familiars com dos dels principals problemes de l'evolució de l'epidèmia a la regió. Va assegurar que les noves mesures, que entraran en vigor dilluns per un període inicial de 14 dies, formen part d'una estratègia «dirigida a diagnosticar totes les persones que estan en aquests perímetres».

A Madrid, segons el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, el 17% dels llits hospitalaris estan ocupats per pacients de covid, una xifra que s'eleva fins al 41% en els llits d'UCI. A Espanya, la tensió assistencial es troba en una mitjana del 8,7%. El conseller va reconèixer que hi ha «escassetat» de professionals sanitaris en Atenció Primària i un retard en els resultats de les proves PCR, en haver multiplicat «per deu» la capacitat diagnòstica.

Dilluns que ve, Díaz Ayuso es reunirà amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per coordinar units mesures contra l'avenç del coronavirus. No obstant això, va avançar que la Comunitat vol evitar «costi el que costi» el confinament i l'estat d'alarma perquè «seria un desastre econòmic». «Crearem un espai de col·laboració i posarem en marxa una nova ordre que entra en vigor dilluns, on necessitem la força de l'Estat. Necessitem les eines que no tenim com a Govern autonòmic, sobretot en matèria de seguretat ciutadana», va argumentar Díaz Ayuso.