«Què hem de fer amb els instruments de vent? Són perillosos? Quins riscos comporta cantar?». Són algunes de les preguntes que es va fer el director del Conservatori de Música dels Pirineus -amb seu a Berga- Xavier Llobet, i l'equip que dirigeix. Efectivament, cantar és una activitat en què s'expulsa molt aire i per aquest motiu el centre ha hagut de dissenyar unes mesures especials per algunes de les activitats que s'hi porten. A les aules on s'hi toca instruments com la trompeta, el saxo o el clarinet també han hagut d'aplicar protocols específics.

En els grups de cant del centre berguedà s'han hagut de reduir les ràtios i, per tant, incrementar el nombre de grups. «Els alumnes que fan cant ara van a classe un cop cada dues setmanes. Cantar comporta uns riscos majors perquè s'emet més partícules i, és clar, hem de cantar amb mascareta i el màxim de separats possibles», explica el responsable del conservatori. Així que minimitzar riscos és un handicap pels qui volen practicar cant. No és gens còmode, i cantar ara, amb aquestes circumstàncies, i s'ha convertit una activitat que en ocasions és feixuga. Només en temps de pandèmia es poden veure imatges insòlites com la d'un grup coral amb mascareta al cantar, però Llobet afirma que ara el més important és «minimitzar els riscos».

Seguint protocols

Al centre també procuren complir escrupolosament totes les distàncies de seguretat entre els alumnes que van a les classes d'instruments de vent i, per tant, han de treure's la mascareta a l'hora de tocar. «No sabíem molt bé com fer-ho al principi, i ens hem guiat per un document que ha redactat l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i que ha estat validat pel Procicat. I allà hi ha especificat com s'han de fer les classes de trompeta, per exemple, o com s'han de netejar les bateries per no fer-les malbé al desinfectar-les», afirma.

El conservatori de Berga no és aliè a la delicada situació del sector cultural i la direcció està buscant alternatives per poder mantenir l'activitat de concerts que tenia cada curs. «No podrem fer actes multitudinaris, però estem pensant en fer audicions sense públics i enregistrar-les. Opinem que no hem de renunciar a la música en directe», afegeix Llobet. Tot i que al centre encara han de fer balanç per saber, definitivament, el nombre d'inscrits, no hi hagut una davallada important. «Estem contents de l'inici de curs i teníem moltes ganes de tornar-hi», afegeix. Amb totes les mesures que s'han d'aplicar, que inclou netejar tots els instruments, el temps de classe s'ha reduït.

Preparats per al pitjor

Pel que fa el Conservatori de Manresa, la directora, Carme Botifoll, diu que hi ha preparat un pla per si la situació sanitària empitjora. «Llavors, la meitat dels alumnes vindrien al centre i la resta ho farien des de casa», afirma. Al ser un conservatori, el departament d'Educació és qui ha d'ordenar com s'ha d'actuar en el cas d'haver-hi positius. «Aquesta setmana m'he reunit amb un especialista del CAP de Sant Andreu, que ha donat alguns consells. El el cas que algú del centre es contagiï, hem de trucar a un telèfon que ens ha facilitat i avisar els pares», explica.

En el centre de formació musical també s'apliquen mesures per minimitzar el risc de contagis, com mantenir obertes les finestres per ventilar les aules i deixar un temps prudencial entre classe i classe.

Menys alumnes

A l'escola de música l'Esclat de Manresa, han notat una baixada d'alumnes, sobretot els més petits. Aquest curs hi ha un 20% menys de nens apuntats. «Les famílies temen els contagis i per això hem tingut menys matriculats», explica el responsable administratiu de l'Esclat, Paulí Gros.

«Estem molt atents a les mesures. En instruments de vent, per exemple, mirem que els alumnes i el professor no es posin de cara per si s'escapa alguna gota de saliva. Els alumnes que fan cant, a part, porten una mascareta doble. En el nostre cas no cal que els alumnes desinfectin els instruments perquè són els seus. Se'ls emporten de casa», afirma. Els responsables de conservatoris i escoles espren que aquesta sigui una situació transitòria.