El risc de rebrot continua a l'alça a la Cerdanya i, amb una taxa de 1.621,79, la comarca es manté un dia més com la regió de Catalunya amb aquest índex més elevat.

Cal recordar que es considera que una zona entra en zona de risc de rebrot alt a partir dels 100 punts i a la Cerdanya aquest índex es multiplica per setze. La dada global de Catalunya és actualment de 162,29.

Les dades actualitzades aquest diumenge pel departament de Salut de la Generalitat confirmen la tendència alcista.

La comarca va començar la setmana amb una taxa entorn dels 900 punts, divendres va pujar als 1.156,50 i ahir va assolir els 1.621,79.

Aquesta xifra està basada en els nous casos de covid-19 detectats a la Cerdanya entre el 10 i el 16 de setembre, 99 en total, mentre que els set dies anteriors havien estat 66. En aquest període es van fer 854 proves PCR i un 12,60 per cent d'elles va donar positiu.

Segons va explicar Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, a l'emissora RAC1, en zones poc poblades, com és el cas de la Cerdanya, «l'índex de rebrot es dispara amb pocs casos».

Tot i així, cal estar amatents ja que, a parer seu, aquesta dada «ens avisa, i ens diu que, compte perquè hi ha pujada de casos sostinguda en el temps».

A Puigcerdà es van fer cribratges massius els dies 9 i 15 de setembre, dins el període que fa servir Salut per calcular el risc de rebrot vigent. Això, va explicar Prats, «ha disparat els índexs», i va afegir que, «probablement, la setmana vinent, amb aquests casos en quarantena, l'índex baixarà també de forma ràpida».

L'experta de la UPC va alertar que «les dues regions sanitàries que estan pujant més en risc són la Catalunya En canvi, «Lleida i la Metropolitana Sud tenen la millor situació ara mateix perquè s'hi ha fet un gran esforç durant moltes setmanes».

Va afegir que «a Catalunya portem ben bé un mes i mig estancats en el nombre de casos diaris. Les mesures preses permeten que no es dispari, perquè el nivell de circulació del virus és alt».