L'epidemiòleg del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties Josep Maria Jansà ha advertit que «la vacuna no eliminarà el virus a curt termini» i ha apuntat que les diferències en el comportament social i l'arribada de temporers poden haver influït en la situació actual de contagis a Espa-nya. En una entrevista a l'emissora RAC-1, Jansà va dir ahir que «quan tinguem la vacuna, a més de la seva efectivitat, caldrà veure l'acceptació poblacional, perquè la de la grip, de mitjana, se la posen el 35% del grup diana. La vacuna no eliminarà el virus a curt termini».

Jansà es mostra partidari de no utilitzar la mascareta quan es puguin mantenir les distàncies a l'aire lliure: «Cal que racionalitzem l'ús de la mascareta. En espais tancats, és recomanable mantenir-la. En espais oberts jo no sóc partidari que s'hagi de portar de forma sistemàtica. S'haurà de racionalitzar i enfocar una mica més», va opinar.

Sobre el fet que Espanya hagi liderat la segona onada de coronavirus, l'epidemiòleg apunta que «hi ha una manera diferent de viure l'oci, d'agrupar-nos, la intensitat de la festa. També es comenta l'efecte que hagin pogut tenir els temporers a Espanya, que no han tingut unes condicions òptimes i han fet un recorregut per la península» Malgrat tot, l'epidemiòleg augura que «en el transcurs del 2021» la ciutadania podrà tornar a portar «una vida més normalitzada», però va precisar: «Trigarem uns mesos a poder tornar a viatjar sense restriccions. Podien ser sis mesos com a mínim».

Sobre les celebracions familiars de Nadal d'enguany, Jansà recomanat: «Jo tendiria al màxim a la normalitat per Nadal. Hem de veure quina és la situació epidemiològica. Els sopars d'empresa caldrà minimitzar-los i en les trobades familiars caldrà anar en compte». Coincidint amb la decisió de permetre ampliar la capacitat de cinemes i teatres de Barcelona i la seva àrea metropolitana al 70% quan fins ara estaven restringits al 50%, l'epidemiòleg ha explicat que «teatres i cinemes fins ara no han estat factors detonants de l'increment de casos perquè, encara que les persones estiguin a prop, no estan parlant tota l'estona».