El president dels Estats Units, Donald Trump, i el de la Xina, Xi Jinping, van endurir ahir el seu xoc en una Assemblea General de l'ONU molt marcada per la pandèmia del coronavirus i la creixent tensió entre els dos grans poders econòmics del món.

Amb els líders internacionals intervenint a través de vídeos pregravats, a la jornada inaugural d'aquesta Assemblea General li va faltar el dramatisme dels discursos en directe i del cara a cara, però no els encreuaments d'acusacions entre potències.

Trump, en un escarit missatge de tot just set minuts, va anar directament contra Pequín, a qui va responsabilitzar per l'aparició del virus i per permetre que s'estengués per tot el planeta. «Les Nacions Unides han de fer que la Xina rendeixi comptes pels seus actes», va dir el mandatari estatunidenc, que va insistir en refererirse a la COVID-19 com «el virus de la Xina».

Xi, conscient de per on anava a anar el missatge de Trump, va usar el seu torn per deixar clar que el coronavirus és un problema de tots i que ara el fonamental és la cooperació per a tirar endavant. «Qualsevol intent de politització o estigmatització amb aquest assumpte ha de rebutjar-se», va recalcar el líder xinès, que va estendre la mà al món -sobretot als països vulnerables- per treballar junts contra la pandèmia del coronavirus.