JxCat i ERC van mostrar ahir les seves discrepàncies pel que fa a la reforma del delicte de sedició que plantegen el PSC i els comuns. Mentre que els republicans consideren que es tracta d'una mesura «positiva» -encara que no la millor, perquè insisteixen a demanar una amnistia- i s'obren a estudiar-la, JxCat creu que la proposta és un « farol», una simple «pastanaga» del Govern de Pedro Sánchez per intentar obtenir el suport de l'independentisme als Pressupostos.

Aquesta diferència de criteri ja es va visualitzar divendres passat a les votacions del debat de política general, quan el ple de Parlament va aprovar una resolució que plantejava a les Corts Generals modificar el delicte de sedició de manera que es «blindi el dret de manifestació», amb els vots de Catalunya en Comú Podem, PSC-Units i ERC i l'abstenció de JxCat.

Ahir, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha subratllat que el seu partit avala estudiar una reforma del delicte de sedició, pel qual es va condemnar els líders del procés. «Estem totalment d'acord que s'estudiï aquesta modificació del Codi Penal que es farà en el marc de Congrés dels Diputats mitjançant els debats que corresponguin», va dir.

La portaveu parlamentària del PSC va subratllar que «la reforma de el Codi Penal forma part de el programa legislatiu de Govern», tal com ja va apuntar el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, durant el debat que va portar a la seva investidura.

Els socis parlamentaris del PSC, Units per Avancar, també estan a favor de la iniciativa i el seu líder, l'exconseller Ramon Espadaler, va destacar que «Units va ser el primer partit que va proposar la reforma del delicte de sedició», per considerar que no es s'adequava al que va succeir l'octubre del 2017 a Catalunya.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya a Comú, Joan Mena, va afirmar que «el desbloqueig» del conflicte polític català està ara més a prop que abans, després que el Parlament avalés reformar el delicte de sedició, alguna cosa en la que els comuns treballen «des de la discreció» des de fa «molt de temps».

En canvi, a les files de JxCat no veuen amb bons ulls l'operació: la vicepresidenta i portaveu del partit, Elsa Artadi, va alertar que es tracta d'un «farol» i va denunciar que Sánchez ofereix aquesta «pastanaga» per intentar obtenir el suport dels grups independentistes al Congrés als pròxims Pressupostos. Segons Artadi, «si cal fer alguna cosa amb aquest delicte és suprimir-lo» i tot el que no sigui negociar una «amnistia» per als presos independentistes i una solució «global i política» al conflicte català seran només «pegats».

Un altre to va emprar el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que en declaracions a Ràdio 4 va afirmar que reformar el delicte de sedició en el Codi Penal per afavorir la situació dels presos del procés seria una solució «parcial», encara que es mostra obert a «estudiar» la proposta que plantegi el Govern central. Segons Aragonès, «si es plantegen modificar el Codi Penal és perquè reconeixen que la sentència és injusta», encara que en qualsevol cas «la millor solució és una llei d'amnistia».

En aquesta mateixa línia, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va defensar una amnistia per a tots els independentistes encausats o condemnats com la millor manera de «posar fi a la repressió», si bé considera «positiu» i «necessari» que una reforma del Codi Penal permeti suprimir el delicte de sedició.

Mentrestant, el cap de l'oposició i president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, vha enviat una carta als líders parlamentaris del PSC, els comuns i el PPC en la qual els proposa una reunió per abordar «totes les fórmules polítiques» per evitar un bloqueig si el president Quim Torra és inhabilitat.

«El nostre objectiu és clar: desbloquejar aquesta situació que sembla que volen bloquejar els partits separatistes», va afirmar el diputat de Cs al Parlament David Mejía.